2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hazánkat is meghódítják a villanyautók

Napról napra egyre több elektromos autó közlekedik a hazai utakon. Az előrejelzések szerint népszerűségük a következő években tovább nő – októbertől ráadásul egyszerűbb lesz állami támogatást igényelni rájuk. 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azért döntött a pályázati feltételrendszer módosítása mellett, mert már Magyarországon is egyre nagyobb az érdeklődés a környezetbarát közlekedési eszközök iránt.

Az „Elektromos gépkocsi beszerzésének támogatása” elnevezésű pályázattal maximum másfél millió forintos támogatást lehetett igénybe venni tisztán elektromos autó vagy maximum 3,5 tonnás tehergépkocsi vásárlásakor. A pályázat 2016-ban indult, és azóta több mint ezer jármű vásárlását segítette elő.

Az elmúlt fél év statisztikai elemzéseiből az derül ki, hogy az előző év ugyanazon időszakához képest

megduplázódtak a zöld rendszámú autók, így a tisztán elektromos autók is.

Az, hogy Magyarországon napról napra nő a környezetbarát közlekedési eszközök száma, egyebek mellett annak is köszönhető, hogy fokozatosan növekszik a járművek hatótávolsága.

Egyre több a környezetbarát autó a hazai utakon Fotó: MTI/Faludi Imre

Jelenleg megközelítőleg 6500 zöld rendszámos autó közlekedik a hazai utakon. Nagyjából ugyanennyi jármű található Lengyelországban is. Azonban ez a darabszám jóval elmarad a hollandiai, a németországi, az angliai vagy az ausztriai számoktól.

Villanyautókkal egyelőre főként a fővárosban találkozhatunk. A töltőhálózat dinamikus terjedésével részben már elektromos autóval is átutazható az ország.

Akadnak olyan régiók és járások, ahol még vannak fehér foltok. De év végére a tervek szerint hét-nyolcszáz töltő lesz Magyarországon.

Neked ajánljuk
Tannistest: idén több mint a fele elektromos Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Olyan kisautóra vágytál, amely parkoláskor még kisebb lesz? Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam