2019. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Átformálja az európai autóipart, ha komolyan veszik a párizsi klímaegyezményt

A Német Űrközpont friss elemzése szerint 2030-ig be kell szüntetni a benzines és dízeles új autók eladását Európában, ha a kontinens tartani akarja magát a párizsi egyezményben rögzített vállaláshoz: hogy a felmelegedés mértéke ne haladja meg az 1,5 Celsius-fokot az iparosodás előtti értékhez képest.

A német szakmai szervezet megállapította, hogy az elmúlt évtizedben alig változott a közlekedésből fakadó kibocsátás mértéke. A szektor 5-10 éven belül kimeríti szén-dioxid-kibocsátási kvótáját, hacsak nem történik radikális változás. Horst Friedrich professzor, a Német Űrközpont igazgatója szerint az autók CO2-kibocsátásának minél hamarabb el kell kezdenie csökkenni, ennek érdekében létfontosságú, hogy kisebb kibocsátású járművek árasszák el a piacot.

A tanulmány szerint még határozott intézkedésekkel is csak 66 százalék az esély, hogy teljesüljön a 1,5 Celsius-fokos cél. Határozott intézkedésen azt értik, hogy az idei 15 millióról 2022-re 5 millióra csökkennek az eladások. Eszerint a forgatókönyv szerint az utolsó belső égésű motorral járó autót 2028-ban adnák el, és a 2040-es évek közepén végképp kitiltanák az utakról a dízellel és benzinnel működő kocsikat. A jelentés hangsúlyozza az is, hogy a közlekedők preferenciáit a gyaloglás, a biciklizés és a tömegközlekedés felé kell tolni.

Az Európai Bizottság 2030-ig a gépjárművek kibocsátásának 30 százalékos csökkentését tűzte ki, bár több EP-képviselő 45 százalékig növelné ezt a célt. Az Egyesült Királyságban a kormány úgy döntött, hogy 2040-re betiltják a benzines és dízeles új autók eladását, míg más országok – köztük Hollandia, India, Írország és Németország – már 2030-ra teljesítenék ezt a célt.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Egyre népszerűbb Budapesten az autómegosztás A klímaváltozás elleni harcot csak kevesebb autóval nyerhetjük meg Így utazhat környezettudatosan Ideje sportot csinálni a megújuló energiából A nukleáris energiára is szükség van a klímavédelmi célok eléréséhez
Tovább a forrásra: quibit.hu
Vissza
Hírfolyam