2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A zöld autózás ára

Folyamatosan bővül a hazai elektromosautó-töltők hálózata, Magyarországon jelenleg 580 töltőállomás üzemel. Az e-autózás virágzásával megkezdődött a fizetős töltés Magyarországon, de még így is megéri villanyautóval közlekedni. 

Öt év alatt kilencszeresére nőtt az elektromos autók száma az Európai Unióban, Magyarországon még magasabb ez az arány, míg 2012-ben csupán 25-öt, 2017-ben már 1142 új autót jegyeztek be az EAFO (European Alternative Fuels Observatory) statisztikái szerint. Ezzel párhuzamosan a töltőállomások száma is nő, 2018-ban a magyar elektromosautó-tulajdonosok már 500 normál és 80 villámtöltő-állomást, köztük pedig augusztus 15-től már 5 MOL Plugee elektromos töltőt is használhatnak. A vállalat az év végéig Budapesten további 10, vidéken pedig 15 elektromos töltőt fog átadni, köztük a NEXT-E projekt keretében 11 állomást telepítenek autópályák és az M0-s autóút mentén.

A szakemberek körében nem okozott nagy meglepetést, hogy  a MOL augusztus 1-jétől Magyarországon elsőként fizetőssé tette szolgáltatását: a lassabb AC-töltésért 1990 forintot, míg a gyorsabb DC-töltésért 2990 forintot kell fizetni. Bár a kritikusok szerint a töltés fizetőssé tétele nem kedvez az elektromos autók iránti vásárlási kedvnek, még mindig megéri áramot tankolni.

Még mindig megéri villanyautóval közlekedni  Fotó: MTI/Balaton József 

Mivel a töltőállomások telepítése és karbantartása nem olcsó mulatság, a megtérülés és az infrastruktúra további fejlesztése érdekében előbb-utóbb elkerülhetetlen az elektromos töltés fizetőssé válása. A MOL közleményében úgy fogalmaznak: „a fogyasztók igényeinek minél szélesebb körű kiszolgálása, a fenntartási költség, valamint az infrastrukturális beruházások megtérülésének érdekében a MOL ezentúl versenypiaci alapon működteti az e-töltő-hálózatát.”

A régióban kifejezetten jól teljesítünk az elektromos töltők számát tekintve: Csehország áll az első helyen, Lengyelország pedig csupán két állomással előz meg minket. 

Bár még távol vagyunk az Európában első helyen álló Hollandiától, ahol több mint 34 ezer nyilvános töltőállomás üzemel, előremutató, hogy folyamatosan bővül a magyarországi e-töltő-hálózat. 

Neked ajánljuk
Nagyot gyorsult a zöld rendszámos autók regisztrációja Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone 3 év, 40 ezer kilométer villanyautóval Magyarországon Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam