2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Proterra villanybuszai is itt vannak ám!

Ha a Szilícium-völgyre és annak környezetére gondolunk, nagy valószínűséggel a Teslák vagy a Waymo önvezető robotautói jutnak eszünkbe. Rajtuk kívül azonban akadnak még a környékeken technológiai úttörők: ott van például a Proterra is, amely akkumulátoros buszokat gyárt. 

A Proterra egyre több befektetőt tud már maga mellett: a BMW és a General Motors is csatlakozott hozzá, legújabb kooperációját létrehozva pedig most egy 155 millió dolláros megegyezést ütött nyélbe a Daimlerrel, amely a haszongépjárművek egyik legnagyobb gyártója. A vállalat nehézgépjárműveket is fog a Daimlerrel közösen gyártani, várhatóan iskolabuszokkal fognak kezdeni.

A Proterra azt tervezi, hogy neki lesznek a leghosszabb hatótávú buszai, amelyek a belga Van Hool E2 lítiumionos akkumulátorait használva közel 1800 kilométert tudnának megtenni egyetlen töltéssel.

A mostani befektetéseken túl a Proterra 675 eladott elektromos busza, melyet az Egyesült Államok és Kanada közlekedési vállalatai vásároltak meg, további 500 millió dolláros bevételt generált.

„A Proterrával való együttműködésünktől azt várjuk, hogy ösztönzőleg hasson a nagy méretű, elektromos hajtással rendelkező haszongépjárművek fejlesztésére” – árulta el Martin Daum, a Daimler kamion- és buszüzletágának feje.

Bár az iskolabuszok gyártása új üzletág a Proterrának, még vonzóbb lehet, mint a magtevékenység, a szállítmányozás: az ilyen gépek kevesebbet haladnak naponta, mint a városi buszok, hiszen főként reggel és délután működnek, ami lehetőséget biztosít, hogy napközben töltsék őket. Ha Kaliforniában működtetik őket, ahol a napenergia bőséges, akár akkor is tölthetnék őket, amikor az elektromosság előállítása főként napenergiából történik. 

Neked ajánljuk
Nagyot lépett az elektromobilitás területén a Volkswagen Jól teljesítenek a fenntartható befektetések Új, ingyenes platform segíti a természettudományos tárgyak oktatását Közel 41 000 ételcsomag kerülhetett szétosztásra Megszüntetné a szénerőműveket a cseh kormány
Tovább a forrásra: autopro.hu
Vissza
Hírfolyam