2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tigrisorr és díszbetétek: itt a Kia (d)eNiro

A Kia bemutatta első tisztán elektromos hajtású crossoverét eNiro néven, amely tulajdonképpen a Soul EV utódjának is tekinthető. A villanyautót stílusosan az Oscar-díjas színész, Robert de Niro népszerűsít majd Európában.

Az eNirót jól láthatóan próbálják megkülönböztetni testvérmodelljeitől, ezért új rajzolatú lökhárítót kapott elöl és hátul egyaránt. Az autó tíz színben lesz választható, ám mindegyiken élénk kék díszbetétek jelzik majd a villanyhajtást. Emellett a „tigrisorr”-maszk is új, mögötte pedig a töltőcsatlakozó rejtőzik.

A járgányban 204 lóerős és 395 Nn nyomatékú villanymotor dolgozik, amelyhez 64 kWh-s akkucsomag társul. Ezzel

0-ról 100 km/h-ra csupán 7,8 másodperc alatt gyorsul az autó.

Ám rendelhető kisebb teljesítményű erőforrással is, amely 136 lóerős, de szintén 395 Nm forgatónyomatékkal rendelkezik, viszont az akkucsomagja csak 39,2 kWh-s. Persze így sem lassú, hiszen a százas sprintet 9,8 másodperc alatt teljesíti. A nagyobb akkucsomagos változat 485 kilométert képes megtenni egy feltöltéssel, de ez az érték városban akár 615 kilométer is lehet a lassításokkor foganatosított visszatöltéseknek köszönhetően.

Villany Niro a Kia „konyhájáról” Fotó: Kia

A kisebb akkucsomagos változat 312 kilométer távolságba képes eljutni egy feltöltéssel. A töltés ideje sem vészes, hiszen gyorstöltővel 54 perc alatt 80 százalékosra tölthetők az aksik.

Bizonyos európai piacokon a modell már 2018 végén kapható lesz, a Kia általános, hétéves, 150 000 kilométeres garanciájával, amely természetesen az akkumulátorra és a villanymotorra is kiterjed, egyelőre pontos információ nincs arra vonatkozóan, hogy Magyarországon mikor kerül kereskedelmi forgalomba. 

Neked ajánljuk
Vízutánpótlás és elektromos hajtás – Tart a Zöld város program Debrecenben Mikor lesznek olcsóbbak az elektromos autók? Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Falusi fortély – Tavaszi vetés (videó)
Tovább a forrásra: autonavigator.hu
Vissza
Hírfolyam