2019. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Európai Parlament: tovább kell csökkenteni az autók szén-dioxid-kibocsátását

Az Európai Parlament határozatot fogadott el az új autók szén-dioxid-kibocsátásáról. Ennek értelmében még a korábban javasoltnál is nagyobb mértékben, 40 százalékkal kellene csökkenteni a járművek károsanyag-kibocsátását 2030-ra.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség – EEA adatai szerint csak 2014-ben 400.000 emberéletet követelt a légszennyezés. 

Az Európai Parlament (EP)  korábban már elfogadott egy javaslatot a légszennyezés visszaszorítása érdekében, de abban még az állt, hogy a szén-dioxid-kibocsátást 2025-re 15 százalékkal, 2030-ra pedig 30 százalékkal kell mérsékelni a 2021-re előirányzott értékhez képest. Az új határozat azonban már 2025-re is 20 százalékos csökkentést ír elő. 

Az EP napokban tartott plenáris ülésén elfogadott határozat nem elégszik meg ennyivel: azt is előírja, hogy – segítvén az elektromos autók terjedését –

2025-re 20 százalékra, 2030-ra pedig 35 százalékra kell növelni a zéró- és alacsony kibocsátású járművek piaci részesedését a személyautók és kisteherautók esetében.

Világszerte komoly problémát okoz a légszennyezettség  Fotó: MTI/EPA/Haris Tjagi

megbízhatóbb emissziós tesztekre van szükség 

Felszólították az Európai Bizottságot, hogy álljon elő egy olyan tesztprogram tervével, amely valós környezetben méri az autók károsanyag-kibocsátását, és ezáltal pontosabb eredményt ad.

A indítványt 389:239 arányban megszavazták a képviselők.

Neked ajánljuk
Eldőlt: csökkenteni kell a nehézgépjárművek szén-dioxid-kibocsátását Íme a villanyautózás egyik legfontosabb eredménye Usain Bolt villanyjárgánya simán lerohanja a piacot A többség drágábban is megvenné a környezetbarát termékeket A mostani lehet a valaha volt legmelegebb június
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam