2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Közel már a villanykamionok kora

Sokan még mindig kétkednek abban, hogy az elektromos kamionok felválthatják dízelüzemű társaikat, ám több tanulmány is az ellenkezőjére mutat rá: a villanykamionok kora közelebb van, mint gondolnánk. 

Jelenleg az európai közúti fuvarozásban részt vevő járművek 97-99 százaléka dízelüzemű, de az elektromos teherautók száma a következő öt évben évi átlagban 54 százalékkal nő.

„Egyes számítások szerint az elektromos teherautók – köztük a legnagyobb, 40 tonnás kamionok is – nemcsak műszakilag kivitelezhetők, de nyereségesen üzemeltethetők is. Jövőbeni gazdasági életképességük több okra vezethető vissza. Az egyik az, hogy az akkumulátorárak gyorsabban csökkennek, mint korábban bármikor, az elektromos hajtáslánc pedig sokkal hatékonyabb, mint az idejétmúlt dízelmotor” – írja a hvg.hu az euractiv.com cikke nyomán. 

Európában az elektromos változatok terjedésének kedvez, hogy a fuvarok 65 százaléka 500 kilométernél rövidebb, vagyis az esetek többségében nincs szükség az Amerikában kedvelt, egy tankolással ezer kilométernél is többre képes, 18 kerekes óriáskamionokra. Az USA-ban más a helyzet, hiszen nagyobbak a távolságok, és a közúti szállítás tartja mozgásban a gazdaságot. Teherautókon jut el a fogyasztókhoz az élelmiszer, az iparcikkek és az építőanyagok 71 százaléka. De a tengerentúlon is lesz elektromos alternatíva: ott van például a Tesla Semi is, melyről itt írtunk bővebben, vagy a Thor Truck ET-One-ja.

Az elektromos teherszállítók esélyeit jelentősen javítja a klímaváltozás miatt szükségessé vált emissziócsökkentés. Több EU-országban igen jelentős – akár 50 százalékos – útdíjkedvezményt terveznek a villany-teherautóknak. Közben pedig a benzinre és a dízelre kivetett adók tovább nőnek. A holland környezetvédelmi minisztérium tanulmánya szerint a klímacélok elérése érdekében 2030-ra minden harmadik új teherautónak nullakibocsátásúnak kell lennie.

Ha minden jól megy,  5-10 éven belül  érzékelhető lesz az elektromobilitás a közutakon. 

Neked ajánljuk
A Volkswagen villanyautói vezették az európai eladási listákat Harmóniában a természettel, minimális ökológiai lábnyommal (rövidfilm) Áder János: a 21. század legfontosabb kérdése a víz Több mint egy évig vittek ebédet a rászorulóknak Kaposváron Újabb melegrekord dőlt meg, ezúttal Moszkvában és Szentpéterváron
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam