2021. február 26., Edina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tovább kell csökkenteni az autók szén-dioxid-kibocsátását

Megszületett a kompromisszum a környezetvédelemért felelős európai uniós szakminiszterek között az új autók szén-dioxid-kibocsátásáról. A döntés értelmében 2030-ra 35 százalékkal kellene leszorítani az új autók szén-dioxid-kibocsátását a 2021-re előirányzott értékekhez képest.

Németország és a német autóipartól függő több keleti tagállam (például Magyarország is) sokáig ragaszkodott az Európai Bizottság által eredetileg javasolt 30 százalékos célértékhez, amelyet mások – például Franciaország – viszont 40 százalékra akartak emelni.

Az EU soros osztrák elnöksége által beterjesztett kompromisszumra  végül húsz ország szavazott igennel, négy nemmel, négy pedig tartózkodott.

A pontos részleteket egyelőre nem ismertették, annyit azonban tudni, hogy valamelyest eltérő szabályok vonatkoznának azokra az országokra, ahol az uniós átlag 60 százalékánál alacsonyabb a zéró- és alacsony kibocsátású járművek piaci részesedése a személyautók és kisteherautók piacán.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) legújabb jelentése szerint sürgős intézkedésekre van szükség a párizsi klímaegyezményben vállalt cél eléréséhez, azaz hogy az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokon belül tartsuk a globális felmelegedést Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A tervezet célja a közúti közlekedésből származó károsanyag-kibocsátás mérséklése azon vállalások keretében, amelyek alapján az EU-nak a következő évtized végéig összességében legalább 40 százalékkal kellene csökkentenie az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest. A hivatalos adatok szerint mindössze 0,1 százalék volt az elektromos autók aránya 2015-ben Európában, a hibrideké pedig 0,4 százalék.

Európában évente 400 ezer korai haláleset írható a légszennyezés számlájára, de a légkör szén-dioxid-tartalmának növekedése egy sor katasztrófával fenyeget.

Neked ajánljuk
Jelentősen csökkent a légi forgalom szén-dioxid-kibocsátása A Ford is az emissziómentes közlekedésben látja a jövőt Európa legnagyobb napenergiás kiállítását is későbbre tervezik Iparművészeti alkotások a fenntarthatóság jegyében – onine kiállítás Gyökeres változásokat hoz az ingatlanpiacon a klímaváltozás
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam