2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezért ingyenes a tömegközlekedés egy izlandi városban

Izland fekvése és éghajlata megkívánja az energiaforrások munkába állítását – ez pedig sokszor igencsak kifizetődő az ott élők számára. Akureyriben például a lakosság által összegyűjtött használt sütőolajnak és zsiradéknak köszönhetően ingyenessé vált a tömegközlekedés. 

Izlandon évente több mint 2 millió turista fordul meg, így a közlekedés és a szolgáltatások energiaigénye is folyamatosan növekszik. Izland negyedik legnagyobb városában, Akureyriben azonban sikerült meggyőzni a lakosságot arról, hogy egyebek mellett a háztartásokban, illetve vendéglátóhelyeken keletkező használt sütőolaj szervezett gyűjtésével energia állítható elő, amely aztán újra felhasználható a konyhában.

Akureyri Fotó: Wikimedia

A ZÖLD TÖLCSÉR

Ezzel az egyszerű és praktikus eszközzel Izlandon olyan mennyiségű használt sütőolajat, zsiradékot gyűjtenek össze, hogy a segítségével például Akureyriben mindenki, így a turisták számára is ingyenessé tették a városi közösségi közlekedést.

Az így begyűjtött használt sütőolaj ugyanis további kezeléseken megy át, hogy megfelelő minőségű biomasszává, majd üzemanyaggá, fűtőanyaggá, biodízellé váljék.

A zöld tölcsér praktikus, és könnyedén rátekerhető egy kiürült PET-palackra, amelybe beletölthető a lehűlt, használt sütőolaj. Amikor a palack megtelt, a tölcsért egyszerűen csak le kell venni, a palackra rátekerni egy normál kupakot, és máris el lehet vinni a legközelebbi olajgyűjtő pontra.  

A tölcsér hétköznapi használata bizonyítja a lakosság környezetbarát szemléletét is, hiszen tudják, hogy ha ez a káros hulladék nem kerül a lefolyón át a természetbe, akkor ezzel is megőrizhetik környezetük tisztaságát. 

Neked ajánljuk
A klímaváltozás gyorsíthatja fel a vonatközlekedés fejlődését A Zöld Busz Program hozzájárul klímacéljaink eléréséhez A megújuló energia felé fordul az IKEA Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra
Tovább a forrásra: ingreen.hu
Vissza
Hírfolyam