2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezért ingyenes a tömegközlekedés egy izlandi városban

Izland fekvése és éghajlata megkívánja az energiaforrások munkába állítását – ez pedig sokszor igencsak kifizetődő az ott élők számára. Akureyriben például a lakosság által összegyűjtött használt sütőolajnak és zsiradéknak köszönhetően ingyenessé vált a tömegközlekedés. 

Izlandon évente több mint 2 millió turista fordul meg, így a közlekedés és a szolgáltatások energiaigénye is folyamatosan növekszik. Izland negyedik legnagyobb városában, Akureyriben azonban sikerült meggyőzni a lakosságot arról, hogy egyebek mellett a háztartásokban, illetve vendéglátóhelyeken keletkező használt sütőolaj szervezett gyűjtésével energia állítható elő, amely aztán újra felhasználható a konyhában.

Akureyri Fotó: Wikimedia

A ZÖLD TÖLCSÉR

Ezzel az egyszerű és praktikus eszközzel Izlandon olyan mennyiségű használt sütőolajat, zsiradékot gyűjtenek össze, hogy a segítségével például Akureyriben mindenki, így a turisták számára is ingyenessé tették a városi közösségi közlekedést.

Az így begyűjtött használt sütőolaj ugyanis további kezeléseken megy át, hogy megfelelő minőségű biomasszává, majd üzemanyaggá, fűtőanyaggá, biodízellé váljék.

A zöld tölcsér praktikus, és könnyedén rátekerhető egy kiürült PET-palackra, amelybe beletölthető a lehűlt, használt sütőolaj. Amikor a palack megtelt, a tölcsért egyszerűen csak le kell venni, a palackra rátekerni egy normál kupakot, és máris el lehet vinni a legközelebbi olajgyűjtő pontra.  

A tölcsér hétköznapi használata bizonyítja a lakosság környezetbarát szemléletét is, hiszen tudják, hogy ha ez a káros hulladék nem kerül a lefolyón át a természetbe, akkor ezzel is megőrizhetik környezetük tisztaságát. 

Neked ajánljuk
Már tesztelik az Amazon elektromos furgonját Idehaza is rekordot döntöttek az elektromos autók Így működnek az izlandi geotermikus erőművek Dánia mesterséges energiaszigetet épít A kibocsátás csökkentésével gyorsabban eredményt érhetünk, mint eddig gondoltuk
Tovább a forrásra: ingreen.hu
Vissza
Hírfolyam