2019. március 19., Bánk, József
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Behajtani tilos: Párizs kitiltotta az autókat az alsó rakpartól

Véglegessé vált a járműforgalom kitiltása a párizsi alsó rakpartokról, miután a párizsi közigazgatási bíróság a napokban elutasította a főpolgármesteri döntés ellen benyújtott valamennyi keresetet.

A francia főváros önkormányzata egy februári meglepetésszerű bejelentést követően március 6-i rendeletében egyik napról a másikra kitiltotta a gépjárműforgalmat a Szajna jobb parti szakaszán, ahol azóta párizsiak és turisták sétálhatnak, biciklizhetnek vagy rollerezhetnek. 

A 3,3 kilométeres útszakasz lezárása Párizs kellős közepén a környezetvédelem jegyében a járműhasználat visszaszorítását zászlajára tűző Anne Hidalgo főpolgármester egyik legemblematikusabb és legvitatottabb döntése, amely ellen kilenc helyről nyújtottak be keresetet – a bíróság azonban valamennyit elutasította.

Párizsban kitiltották az autókat az alsó rakpartról Fotó: Pinterest

A rakpartok lezárása ellen tiltakozók szerint a dugók és a szennyezettség áthelyeződött a város más területeire. A bíróság azonban úgy vélte, hogy a megnövekedett utazási idő, a levegő minősége és a zajhatások a felső rakparton korlátozottak, és nem indokolják az alsó rakparton elrendelt tiltás feloldását.

Christophe Najdovski, Párizs közlekedésért felelős alpolgármestere azonban leszögezte:

„a rakpartok gyalogos sétánnyá alakítása végleges, az autók visszatérése nincs tervben, és nem képzelhető el”.

Neked ajánljuk
Ön tudja, hogy melyik országban adják el a legtöbb villanyautót? Munkába álltak a Volvo elektromos teherautói Újabb zéróemissziós SUV érkezik az utakra Áder: szakítani kell a „használd és dobd el” kultúrával Utazik a hulladék: honnan hozzuk, hova visszük?
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam