2019. augusztus 22., Menyhért, Mirjam
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem csak nálunk van baj – Angliában robotmackó figyelmeztet a veszélyre

Londonban évente 44-szer többen, 9400-an halnak meg a légszennyezés miatt, mint közlekedési balesetben. A tiszta levegőhöz való jog nem szerepel az alapvető emberi jogok között, ezért most egy figyelemfelhívó akcióval próbálják a politikusokat is arra bírni, hogy tegyenek lépéseket ebben az irányban.

A Toxic Tobynak nevezett robotmackóval a legforgalmasabb kereszteződésekben találkozhatnak a londoniak. A mackó a beépített valós idejű légminőség-figyelő vezérlésére mindannyiszor elkezd köhögni, valahányszor a kereszteződésben a levegő minősége kritikussá válik. Az adatokat a BreezoMeter nevű levegőminőség-figyelő szolgáltatás alkalmazása továbbítja Toxic Tobynak.

A robotmackó teste 3D-nyomtatással készült, és képes bizonyos mozdulatokra is (felhúzza a szemöldökét, forgatja a fejét, a szájához emeli a mancsát). A mackó a köhögéssel egy időben egy rövid figyelmeztető üzenetet is küld az adott kerület képviselőjének a közösségimédia-fiókjába a levegőminőség aktuális állapotáról.

A londoni akciót a McCann reklámügynökség helyi irodája szervezte. „A légszennyezés láthatatlan, ezért valami igazán szokatlan módon akartuk megjeleníteni. Márpedig nem mindennap látni robotmackót az utcán” – mondta James Crosby, az ügynökség kreatív munkatársa. Úgy tervezi, Toxic Toby először angliai körútra indul, majd más országokba is ellátogat, hogy másutt is segítsen felhívni a figyelmet erre a mindenkit fenyegető problémára.

Neked ajánljuk
Fullasztó szmog: az önjáró villanytaxik jelenthetik a megoldást? Homokdűnékkel védenek meg egy kelet-angliai települést a tengerszint-emelkedéstől Több mint 500 millió méh pusztult el Brazíliában az elmúlt három hónapban Legalább 58 halálos áldozata van az észak-indiai árvizeknek Pollennaptár (február–október)
Tovább a forrásra: 365.reblog.hu
Vissza
Hírfolyam