2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sokan váltanának villanyautóra

Újra megnyílt a kormány tisztán elektromos üzemű autók vásárlására kiírt pályázata. Néhány óra alatt több tucat regisztráció érkezett be a lebonyolító e-Mobi társasághoz. Az igazi boom novemberben jöhet.

Ismét lehet pályázni elektromos gépkocsi beszerzésének támogatására, miután a kormányzat újranyitotta az augusztus végén lezárt kiírást – erről itt írtunk bővebben. 

Ugron Gáspár Gábor, a pályázat lebonyolításáért felelős e-Mobi Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak beszélt arról, hogy október 29-én, délig már ötven körüli regisztráció érkezett be. A frissen megjelent felhívásról elmondta, hogy három fontos fejlemény is van benne a korábbihoz képest:

egyszerűsítették a pályázati feltételrendszert, az utófinanszírozást előfinanszírozásra cserélték, és a támogatható jármű értékhatárát 15-ről 20 millió forintra emelték meg.

A pályázatnak köszönhetően még többen válthatnak villanyautóra Fotó: MTVA/Balaton József

„A hiánypótlásokkal együtt az ügyintézés mintegy kétszáz napig tartott, a várakozásaink szerint ez jóval rövidebb is lehet” – emelte ki Ugron Gáspár Gábor.

Az előfinanszírozással a gépjármű vételárának kifizetésekor rendelkezésre áll majd a kormányzati forrás, vagyis megszűnik az a probléma, hogy csupán a jármű tulajdonba vétele után érkezik meg az állami támogatás. Az értékhatár megemelése mögött az az indok húzódik meg, hogy a gyártók egyre nagyobb hatótávú elektromos autókat dobnak piacra egyre magasabb áron. A húszmilliós küszöbbel gyakorlatilag az összes tisztán elektromos gépjárműre lehívható lesz a kormányzati támogatás, a luxusjárművekre azonban továbbra sem terjesztik ki a programot.

Arra a kérdésre, hogy a kormányzat kezdeményezése hogyan hathat az e-mobilitás megerősödésére Magyarországon, Ugron Gáspár Gábor elmondta, hogy az idei első negyedévben megduplázódott a tisztán elektromos autókra beadott pályázatok száma éves bázison, a kereslet tehát ugrásszerűen nő.

Autóvásárlási boom jellemzően tavasszal és ősszel szokott lenni, az e-Mobi ezzel kalkulálva novemberre várja az elektromos járművek iránti igény további fokozódását.

Neked ajánljuk
Tovább nőtt hazánkban az elektromos autók száma Villanybuszokkal gazdagodott Pécs Egyre több kabóca muzsikál az országban A vírus okozta elváltozást is kimutatni képes CT-t adtak át Megjelent az első vállalati zöldkötvény a magyar piacon
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam