2019. december 10., Judit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napi 4000 villanyautót lehet feltölteni a világ legnagyobb áramkútján

Zusmarshausenben, az A8-as autópálya közelében hozzák létre a világ legnagyobb napelemes töltőállomását, amelyet összesen 144 töltőoszloppal szerelnek fel. A számítások szerint a gigantikus áramkúton naponta 4000 villanyjárgányt lehet majd feltölteni. 

A projekt mögött két szakember, Reinhold Braun és Klaus Emler áll, akik a Sortimo ügyvezetői. Az általuk megálmodott új innovációs park ötvözni fogja az elektromobilitással kapcsolatos infrastruktúrákat, a tartós regionális energiamenedzsmentet, illetve a digitális vásárlási és munkaélményt. Az új létesítményt várhatóan 2019 végén helyezik üzembe. 

A tervezett töltőállomás 144 töltőoszlopát az eLoaded szállítja majd, a biztosított energiamennyiség naponta 240 000 kilowattóra lesz.

Optimista számítások alapján évente 29,5 millió liter hagyományos üzemanyag felhasználását és közel 60 000 tonna szén-dioxid kibocsátását lehet megtakarítani.

A 144 töltőoszlopból 24 gyorstöltő lesz  Fotó: Sortimo

A felhasznált áram kizárólag regionális és megújuló energiaforrásokból érkezik, s ha túl sok lesz belőle a hálózatban, akkor eltárolják majd. Az energiatárolónak ugyanakkor a cégek és a háztartások is átadhatják majd az áramfeleslegüket. Emellett a gyorstöltési folyamat során keletkező hőt is hasznosítják az innovációs park épületeiben – így a megújuló energiatermelés teljesen a régióban marad, és tovább nőhet a régióban a megújuló energiák hatásfoka.

A rendszert saját fejlesztésű alkalmazás teszi teljessé, amely egyebek mellett rendszámtábla-felismerő funkciót is kínál, így elkerülhető például, hogy egy nem kompatibilis jármű kerüljön egy gyorstöltőhöz. A töltési folyamatot is ezen a szoftveren keresztül lehet elindítani, és ráadásul a felhasználók a program segítségével hozzáférhetnek az innovációs park szolgáltatásaihoz.

Töltés közben vásárolni, dolgozni is lehet Fotó: Sortimo

A két koncepció neve „Charge & Work” és „Charge & Carry”. Az utóbbinak köszönhetően bárki online vásárolhat kenyeret, tejet vagy tusfürdőt, s a termékeket a folyamat végéig meg is kapja zárt, illetve hűtött tárolódobozokban. A „Charge & Work” pedig az úton lévő üzletembereknek szól, akik a töltési időt egy konferenciabeszélgetés vagy egy meeting lebonyolítására akarják felhasználni. 

Neked ajánljuk
600 kilométeres hatótávval kecsegtet a BMW i4 Az Audi eurómilliárdokat költene a villanyautók fejlesztésére A dubaji rendőrségnél állhat szolgálatba a legújabb Tesla Újra kelendő a lucfenyő, de a klímaváltozás eltüntetheti Magyarországról Az űrszemét feltakarítására készül az Európai Űrügynökség
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam