2019. június 26., János, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Négyezer eurót kapnak a franciák, ha energiatakarékos autóra váltanak

A francia kormány az eddigi 2 ezer euró helyett 4 ezer eurós támogatást ad majd a legszerényebb jövedelmű autósoknak, amennyiben energiatakarékosabb gépkocsira cserélik le a jelenlegi járművüket. 

Edouard Philippe francia miniszterelnök bejelentette, hogy a rezsicsökkentő támogatásokat mintegy 5,6 millió háztartásra terjeszti ki a kormány jövőre, így ezen a jogcímen félmillió euróval nőnek a költségvetési kiadások annak kompenzálásaként, hogy a gázolaj áfája literenként 6,5 eurócenttel, a benziné pedig 2,9 eurócenttel emelkedik.

Az üzemanyag áremelése ellen tiltakozások indultak: Emmanuel Macron államfő gazdaságpolitikájáról elemzők és felmérések szerint az emberek többsége ugyanis azt gondolja, annak ellenére, hogy a statisztikák szerint a franciák vásárlóereje összességében emelkedik, az elsősorban a magasabb jövedelműeknek kedvez, és az államfő nem képes a nagyvárosoktól távoli vidéki Franciaország mindennapjainak nehézségeit megérteni.

A franciákat 4000 eurós támogatással ösztönöznék arra, hogy energiatakarékos autóra váltsanak Fotó: Wikimedia

Az üzemanyag áremelkedésében hajthatatlan kormány kompenzációs intézkedésekkel kíván az intézkedést ellenzők mozgalmára válaszolni. Edouard Philippe azokat az elképzeléseket részletezte nemrégiben, amelyekről korábban már Emmanuel Macron is beszélt: a kormány a szerényebb jövedelmű háztartásoknak két különböző támogatás formájában energiacsekket, illetve üzemanyagcsekket ad jövőre az energia-áremelések kompenzálására, amely egyrészt a nyersanyagárak, másrészt a környezetvédelmi adó emelése miatt várható.

„Meghallottuk a franciáknak azt az igényét, hogy segítségre van szükségük az átmenetben, ami nehéz” – mondta a francia miniszterelnök.

Ennek következtében az eddigi 2 ezer euró helyett 4 ezer eurós támogatást kaphatnának a kevésbé tehetős autósok abban az esetben, ha energiatakarékosabb gépkocsira cserélik jelenlegi járművüket.

A tiltakozók azonban hajthatatlanok: a bejelentést követően jelezték, hogy nem kérnek a pártok támogatásából.

Neked ajánljuk
Már Magyarországon is elérhető a villámgyors villanyautó-töltő Ilyen lett az új Renault Zoe A németek és franciák szerint a klímaváltozás jelenti a legnagyobb politikai kihívást Minden országban hasonló változások kellenek ahhoz, hogy a Föld élhető maradjon Alakor, tönke, tönköly – Újból elterjesztenék az ősgabonafajtákat
Tovább a forrásra: autopro.hu
Vissza
Hírfolyam