2019. február 20., Aladár, Álmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tovább csökkentenék az új teherautók szén-dioxid-kibocsátását

A tervezettnél nagyobb mértékben, 35 százalékkal szorítaná le 2030-ra az új teherautók és buszok szén-dioxid-kibocsátását a 2019-es szinthez képest az Európai Parlament (EP). A határozatot a strasbourgi plenáris ülésen is elfogadták már. 

Az Európai Bizottság eredeti javaslata alapján 2025-re 15 százalékkal, míg 2030-ra 30 százalékkal kellene mérsékelni az új nehézgépjárművek által kibocsátható szén-dioxid mennyiségét a 2019-re előirányzott értékhez képest.

Az Európai Parlament azonban ennél ambiciózusabb csökkentést írna elő: 2025-re 20 százalékot, 2030-ra 35 százalékot.

Az EP nagyobb mértékben csökkentené az új nehézgépjárművek szén-dioxid-kibocsátását Fotó: Pixnio

A gyártóknak emellett biztosítaniuk kellene, hogy 2030-ra a zéró- és alacsony kibocsátású járművek tegyék ki az eladásaik legalább 20 százalékát. 2025-re az 5 százalékos célértéket kellene elérni. Az új városi buszoknak pedig 2025-re a felének, 2030-ra pedig a háromnegyedének elektromosnak kellene lennie. 

A képviselők mindemellett felszólították a bizottságot, hogy még 2020 előtt álljon elő a szén-dioxid-kibocsátást valós környezetben mérő tesztet előíró javaslattal. 

Neked ajánljuk
A gyártókat hidegen hagyja a teherautók környezetszennyezése A gyártókat hidegen hagyja a teherautók környezetszennyezése Olaj helyett hidrogén? Szaúd-Arábia is zöldíteni készül A kamerák segítenek megfékezni az illegális hulladéklerakókat Műanyagból származó adalékanyagot találtak északi-sarkvidéki madarak tojásaiban
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam