2020. február 19., Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tévúton: kevesen töltik a hibrid autókat

A brit Miles Consultancy szerint nem igazán váltották be a hálózatról tölthető benzin-elektromos hibrid autók a hozzájuk fűzött környezetvédelmi reményeket. A felmérésekből ugyanis kiderült, hogy ezeket a járgányokat nagyon ritkán töltik fel árammal.

A hibrid járművek alapelve az lenne, hogy lakott területen villanymotorral, károsanyag-kibocsátás nélkül lehessen közlekedni, országúton pedig nagy távolságra benzinmotorral anélkül, hogy aggódni kelljen a hatótáv miatt. A benzin-elektromos hibrid autó elvileg mindkét hajtáslánc-technológia előnyös oldalát egyesítené magában.

Valójában azonban egy kicsit másként néz ki a helyzet: a Miles Consultancy által a brit BBC közszolgálati csatorna megbízásából végzett tanulmány szerint 

a hibrid autók üzemeltetőinek túlnyomó része csak ritkán tölti fel hálózatról az autót, jó néhányan pedig a jármű beszerzése óta egyetlenegyszer sem vették elő a csomagtartóból a töltőkábelt. 

Környezetvédelmi tévút a benzin-elektromos hibrid autó? Fotó: Wikimedia

A tanulmányban megvizsgált 1500 hibrid autó átlagos fogyasztása mintegy hat liter volt 100 kilométerenként a gyárilag megadott két liter helyett.

A Nagy-Britanniában 2018-ban eladott hibrid autók több mint 70 százaléka, 37 ezer szolgálati autóként lett forgalomba helyezve, sok esetben állami támogatással és a dízelautók kiváltására.

Miközben a dízelautók a városi forgalmi tilalom kockázatának vannak kitéve, a hibrid autók a tisztán elektromos autókkal együtt állami támogatással kerülhetnek forgalomba. Ehhez képest a szolgálati hibrid autókat használóik egyszerűen csak megtankolják céges költségre, és részükről ezzel le is van tudva a dolog.

Neked ajánljuk
Ezzel a módszerrel lehetne drasztikusan csökkenteni a légi közlekedés ökológiai lábnyomát Villanyautóként térhet vissza a Hummer? A klímaváltozás tehet a szárazságot okozó indiai-óceáni jelenségről Csodatojással hódíthatják meg a világot a franciák: ennek nem fog mindenki örülni Agroerdészet gyümölccsel és zöldséggel
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam