2019. június 25., Vilmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Párizs belvárosából is kitilthatják az autókat

Nem sokkal azután, hogy a párizsi alsó rakpartról egy bírósági döntés alapján végleg kitiltották a járműforgalmat, Anne Hidalgo polgármester bejelentette, hogy a történelmi belvárost is autómentessé tenné. Az elképzelést a következő mandátuma során valósítaná meg. 

Nemrég itt számoltunk be arról, hogy véglegessé vált a járműforgalom kitiltása a párizsi alsó rakpartokról. 

A gépjárművek kitiltása a francia főváros négy központi történelmi kerületét érintené még a Szajna jobb partján, ahol a jövőben csak helyi járatú elektromos minibuszok közlekedhetnének. A projektet a városháza az érintett kerületek következő önkormányzati ülésein mutatja be. A fővárosi önkormányzat azt szeretné, ha az elképzelést a kerületek polgármesteri hivatalai és a fővárosi prefektúra is felkarolná. 

A Forum des Halles környékéről is eltűnhetnek az autók Fotó: Wikimedia

Az intézkedés hosszú távú elfogadása előtt a főpolgármester a Párizs lélegzik elnevezésű program részeként azt szeretné, ha a négy belvárosi kerület minden hónap első vasárnapján sétálónegyeddé válna, 2019-től pedig minden vasárnap kitiltanák a járműveket ezekből a kerületekből. 

Anne Hidalgo szerint ezt a döntést maguk a polgármesterek kérték, ugyanis ezek a turisták által leginkább látogatott negyedek Párizsban: a Notre-Dame-székesegyház, a Pompidou Központ, a Marais negyed és a Forum des Halles környéke. 

Neked ajánljuk
Magyarországot is elérte a villanyautó-forradalom? Balesetet akadályozott meg a Tesla Autopilot-rendszere Új uniós szabályok a trágyák forgalomba hozatalára Mi köze egy budapesti méhészet egymillió méhének a szállodaiparhoz? Vízben úszott Egerszólát
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam