2019. június 26., János, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jöhet a fenntartható tengeri áruszállítás?

A Good Fuels találmánya forradalmi változást hozhat az emissziómentes hajózásban. A holland cég ugyanis olyan bioüzemanyagot fejlesztett, amely a szakértői vélemények szerint teljesen fenntartható.

„A tengeri áruszállítás nagy részét olyan hajók végzik, amelyeket úgynevezett nehéz olaj hajt” – mondta Dirk Kronemeiier, a Good Fuels vezetője. Ez az olcsó olaj azonban az ember által feltalált legszennyezőbb üzemanyag a világon. 

A holland vállalat három évvel ezelőtt kezdte a fejlesztést: a bioüzemanyagot használt főzőolajból, városi és fahulladékból készítik. Ennek az anyagnak az elégetése is szén-dioxid-kibocsátással jár, de mivel a termék szerves anyagból készül, ezért korábban már ugyanakkora mennyiségű szén-dioxidot nyelt el.

A vállalat szakértőkkel is megvizsgáltatta a bioüzemanyagot, amelyet ők is fenntarthatónak találtak.

A cég  kiemelte: egyáltalán nem dolgoz fel használt pálmaolajat.

A dán D/S Norden hajója Hollandia és Észtország között már a Good Fuels üzemanyagával szállította áruit Fotó: D/S Norden

A találmány forradalmi változást hozhat a hajózásban, hiszen napjainkban a tengeri áruszállítás adja a világ szén-dioxid-kibocsátásának több mint 2 százalékát. A cég 2019-től tervezi, hogy partnerei számára emissziómentes szállításokat vállal.

Neked ajánljuk
Magyarországot is elérte a villanyautó-forradalom? Balesetet akadályozott meg a Tesla Autopilot-rendszere Íme a villanyautózás egyik legfontosabb eredménye Minden országban hasonló változások kellenek ahhoz, hogy a Föld élhető maradjon Alakor, tönke, tönköly – Újból elterjesztenék az ősgabonafajtákat
Tovább a forrásra: hajozas.hu
Vissza
Hírfolyam