2019. augusztus 25., Lajos, Patrícia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az egekben jár a repülők környezetszennyezése

Az osztrák környezetvédelmi hivatal adatai szerint a légi forgalom utaskilométerenként több mint 450 gramm szén-dioxidot bocsát ki. Összehasonlításképpen: ez duplája a dízeles és benzines autókénak, nyolcszorosa a távolsági autóbuszokénak és több mint harmincszorosa a vasúténak.

A légi forgalom 1990-ben 900 ezer tonna szén-dioxidot juttatott a légkörbe Ausztriában, tavaly pedig több mint kétmillió tonnát, amely másfél millió személygépkocsi éves kibocsátásának felel meg. Az Európai Unióban a repülőgépek szén-dioxid-kibocsátása az 1990-es 83 millió tonnáról 2017-re duplájára, 164 millió tonnára emelkedett. Miközben az autók szén-dioxid-kibocsátása 60 százalékkal emelkedett 1990 óta Ausztriában, a közúti teherforgalomé pedig 91 százalékkal, addig a légi forgalomé 155 százalékkal.

Az osztrák jelentésében kiemelték, hogy a repülőgép-üzemanyag ára a légi forgalom magas kibocsátási értékei ellenére sem tartalmaz ásványolajadót, sőt a vasúti jegyekkel ellentétben a nemzetközi repülőjegyek árában nincs még áfa sem.

Mint kiderült:

Ausztriában tavaly 910 millió liter kerozint tankoltak.

A repülőgépek környezetszennyezése kimagasló Fotó: Pexels

„Mindaddig, amíg a kerozin ára nem tartalmaz ásványolajadót, a repülőjegyek adóztatásával kellene egyenlő feltételeket teremteni az EU-ban” – jelentette ki Markus Gansterer, a hivatal szakértője. Véleménye szerint Európán belül nagy sebességű vasúti pályákkal kellene összeköttetést létesíteni a jelentősebb városok között. Ezzel a megoldással ki lehetne váltani az Európán belüli rövid repülőjáratokat, ez pedig nagyban hozzájárulhatna a klímacélok teljesítéséhez.

A probléma súlyosságát példázza, hogy a repülők már nem férnek el kontinensünk felett – a megdöbbentő adatokról itt írtunk bővebben. 

Neked ajánljuk
Megdőlt a valaha feljegyzett legforgalmasabb nap a repülés történetében A gyorsvasút kiváló alternatívája lehetne a légi közlekedésnek Mit mérlegeljünk egy utazásnál, ha tenni akarunk a klímaváltozás ellen? A Camponában mindenkit vár Helen könyvtára Németország után Norvégia is felfüggesztette az erdővédelmi segélyek folyósítását Brazíliának
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam