2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Íme a metropolisz, ahol már csak villanybuszok közlekednek

A kínai Sencsen a világ első olyan nagyvárosa, ahol a tömegközlekedésben használt buszok mindegyikét lecserélték elektromos meghajtásúra – ez mintegy 16 ezer járművet jelent. A zéróemissziós küldetésnek még nincs vége: a következő lépés a taxiflotta megújítása lesz.

Korábban itt számoltunk be arról, hogy Sencsen 2020-ra teljesen környezetbaráttá alakítaná át a tömegközlekedést. A tervet jóval a céldátum előtt sikerült megvalósítani: napjainkban a 12 millió lakosú településen a buszflotta már 100 százalékban elektromos járművekből áll.

A sencseni buszokat üzemeltető vállalat szerint a lépéssel

évente 440 ezer tonna szén-dioxid kibocsátásától tudják megóvni a várost, miközben javul a levegő minősége is.

Hosszabb távon ráadásul a villanybuszok fenntartása olcsóbb, mint a lecserélt hagyományos járműveké volt. 

A buszflotta kiszolgálására a városban 40 ezer töltőpont létesült. Ebből 180 nagyobb depót maga a busztársaság birtokol, a legnagyobban ezek közül egyszerre akár 20 busz is tölthető. Egyetlen töltéssel egy jármű átlagosan 2 órát, illetve nagyjából 200 kilométert tud megtenni.

Sencsenben a következő lépés a mintegy 22 ezer járművet számláló taxiflotta cseréje elektromos járművekre. Ebből néhány ezer autó már most is e-meghajtással működik.

A jó példa pedig ragadós: időközben több mint 30 kínai nagyváros jelentette be, hogy 2020-ig teljes tömegközlekedését elektromos alapokra helyezné.

Neked ajánljuk
A budapestiek is tesztelhetik a Mercedes-Benz e-buszt Elektromos buszokkal zöldít a Volánbusz Sikerült megegyezni: nem fektetnek többé külföldön szénerőművekbe a G7 tagjai 19 kamionnyi hulladéktól szabadultak meg a pilisi erdők Új állásportál segíti a környezetiparban tevékenykedőket
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam