2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A pécsi utakat is ellephetik a villanybuszok

Pécsett is zöldebb lehet a tömegközlekedés, ugyanis elektromos buszok beszerzésére, valamint az üzemeltetéshez szükséges töltő- és kiszolgáló infrastruktúra megépítésére 1,7 milliárd forintos forrást nyert el a város. 

Mint kiderült, az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) keretében megvalósítandó fejlesztésre azért van szükség, mert a helyi közösségi közlekedés elöregedett, korszerűtlen és környezetszennyező.

A beruházásnak köszönhetően nyolc villanybusz csökkenti majd jelentősen a közösségi közlekedés károsanyag-kibocsátását. A pécsi önkormányzat MTI-nek küldött közleményében kiemelte: az Európa 2020 stratégia egyik célja, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest 20 százalékkal csökkenteni lehessen.

Pécsett zöldebb lesz a tömegközlekedés Fotó: Proterra

A Magyarország és az Európai Bizottság között a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló megállapodás célként tűzi ki az energia- és erőforrás-hatékonyság növelését közvetlenül a közösségi közlekedés és a környezetet kevésbé terhelő közlekedési módok erősítésével – tették hozzá. A pécsi önkormányzat – folytatták – ehhez a vállaláshoz illeszkedve nyújtotta be a fenntartható városi közlekedés fejlesztésére irányuló pályázatát, amelynek két fő eleme az elektromos buszok töltő-kiszolgáló infrastruktúrájának megépítése, illetve a járművek beszerzése.

Az önkormányzat beszámolt arról is, hogy a kiszolgálóegység kiépítése novemberben elkezdődött a szolgáltató Tüke Busz Zrt. telephelyén, továbbá a buszbeszerzés is hamarosan megindulhat. 

Neked ajánljuk
London főpolgármestere bejelentette: már csak elektromos buszokat vásárolnak London főpolgármestere bejelentette: már csak elektromos buszokat vásárolnak Mindulle lecsapott Japánra, áradások, sárcsuszamlások jöhetnek A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam