2020. június 5., Fatime
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Úton van az első elektromos Ikarus

Az egykor jobb időket élt Ikarus újraéledését sokan várják Fejér megyében, és úgy néz ki, a folyamat elindult; ráadásul nem is akárhogyan! A több mint százéves márka felkészült arra, hogy sorozatban gyártson elektromos hajtású buszokat. 

Az Ikarus együttműködést kötött a kínai CRRC cégóriással, amelynek fő profilja ugyan a vasútgyártás, de a buszokat is jól ismerik. A kínaiak önhordó vázat adnak, melyben bent van a villanymotor is, ezt öltöztették fel a fehérvári üzemben, és így született meg az Ikarus CRRC elektromos városi busz.

Villanybusza is van az Ikarusnak Fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap

A motor 160 kW teljesítményű, ez pedig 218 lóerőt jelent. A 12 méter hosszú busz átlagosan 1,2 kWh/km teljesítményt emészt fel az akkumulátorból, amely így terheléstől és időjárástól függően 200-250 kilométerre viszi egy töltés után a járgányt – ez Fehérváron 11 járatot képes pótolni!

Hetvenhat ember fér el a városi utakra tervezett Ikaruson, ám ez a szám 72-re csökken, ha kerekesszékkel száll fel valaki, amire lehetőség van. A villanybusz maximális összsúlya 18 ezer kg, melyet az erőforrás 80 km/h sebességgel mozgathat.

Neked ajánljuk
A koronavírus padlóra küldte az USA szén-dioxid-kibocsátását A Fiat szerint az új 500e lesz a „városi” Tesla Mi a legjobb, amit egyénként tehetünk a klímaváltozás ellen? Füstbe ment egy rossz szokás A pálmaolaj vagy a betiltása a kevésbé fenntartható?
Tovább a forrásra: automotor.hu
Vissza
Hírfolyam