2020. augusztus 5., Krisztina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nocsak! Elon Musk a föld alá küldené az autókat

Elon Musktól már megszokhattuk, hogy állandóan  előrukkol valamilyen hihetetlennek tűnő ötlettel. A Tesla megálmodója ezúttal azt találta mondani, hogy megtalálta modern korunk egyik legbosszantóbb problémájának, a közlekedési dugónak az ellenszerét.

Musk legutóbb egy nagyjából 1,8 kilométeres alagutat mutatott be a kíváncsi sajtópublikumnak – szerinte ugyanis ezzel lehetne orvosolni a nagyvárosok egyre kezelhetetlenebb közlekedési gondjait.

Az emberek órákat ülnek a dugókban, közben az autók hihetetlen mennyiségű szennyező anyagot bocsátanak ki. A parkolópályára állított Tesla-vezér úgy véli, a megoldást az jelentené, ha a föld alá vinné a forgalom egy részét.

Musk 2016-ban alapította a Boring Company névre keresztelt, fúrásra specializálódott építőipari cégét. A napokban bemutatta a felszín alatt tizenkét méterrel futó alagutat, amely a ­SpaceX Los Angeles külvárosában található központjának parkolójából indul. Tervei szerint belátható időn belül ilyen alagutakban haladnának az autók.

A mindössze háromméteres belső átmérőjű lyukban szűkösebb a hely, mint a metrókban – a budapesti négyes metró alagútjának belső átmérője 5,2 méter –, de arra éppen elegendő, hogy egy autó elférjen benne. A bemutatón egy speciális futószerkezetre tett Tesla gördült végig az alagúton. Nagyjából 80 kilométeres sebességgel robogott az autó – a cég azt ígéri, hogy hamarosan akár 240 kilométeres sebességgel suhanhatnak a mélyben a járgányok.

„Nyilvánvalóan a fejlesztés korai stádiumában vagyunk. Az alagút prototípus, segítségével finomítjuk a koncepciót, de a cél egyértelmű: a városi dugók kiküszöbölése” – üzente a vállalkozó, aki szerint a Boringnál alkalmazott technológiai újításokkal jelentősen csökkenthetők a költségek, miközben a fúrási sebesség a tizenötszörösére növelhető. 

Neked ajánljuk
A Mercedes ígéretet tett arra, hogy felülmúlja a Teslát Villanybuszokkal gazdagodott Pécs Közel a valódi önvezető autó? Tovább nőtt hazánkban az elektromos autók száma Csökken a szénerőművek szerepe a globális energiamixben
Tovább a forrásra: magyaridok.hu
Vissza
Hírfolyam