2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Brutálisan olcsó a hidrogénes autózás

A tisztán, hidrogénnel működő autók nemcsak környezetkímélők, de még a velük való közlekedés is olcsó: egy ilyen járgánnyal ma ugyanis nagyjából 1900 forintba kerül 100 kilométert megtenni. 

A német határ közelében fekvő Sarreguemines kútja helyben állítja elő a hidrogént a víz bontásával, ehhez pedig kizárólag megújuló forrásból származó elektromos áramot használ.

Tulajdonképpen a hidrogént tankoló autók is elektromos árammal működnek, azzal a döntő különbséggel, hogy a kocsiba épített üzemanyagcella szolgáltatja az áramot a hidrogén felhasználásából. A francia városkában azonban ahelyett, hogy a megújuló forrásból származó elektromos áramot közvetlenül az e-autókba töltenék, először inkább vizet bontanak vele, és csak a keletkezett hidrogént tankolják az autókba, melyet tulajdonképpen visszaalakítanak árammá, és ezzel hajtják meg a járművet.

Ennek legalább két nagyon fontos előnye van: egyrészt

az autókat négy perc alatt meg lehet tankolni úgy, hogy egy töltéssel elmenjenek 350 kilométert.

Megéri a hidrogénes autózás Fotó: FaHyence

A jelenleg ingyen használható francia kút már majdnem két éve működik, és a most közzétett adatok szerint egy kilogramm hidrogént 50 liter vízből tudnak kinyerni. 

Üzleti szempontból talán az a leglényegesebb tapasztalat eddig, hogy a kút 10 euró (3200 forint) költséggel tud helyben előállítani egy kilogramm hidrogéngázt, vagyis ha fizetni kellene a tankolásért, akkor ez lenne a kiindulási alap. Franciaországban azonban az áram ára területileg változó, a projektvezetők pedig azt mondják, hogy az országban átlagosan 6 euróból (1900 forintból) már kihozható ugyanez a mennyiség. Mivel pedig egy kilogramm hidrogén nagyjából 100 kilométer megtételére teszi alkalmassá az autókat, úgy is lehet fogalmazni, hogy 6 euróból tehető meg ez a táv.

Neked ajánljuk
A Greenpeace 45 ezer aláírást gyűjtött, a régi dízelautók kitiltását kérik Ambiciózus a Porsche akkor is, ha a jövőnkről van szó Már dolgozik Európa eddigi legnagyobb, zöldhidrogént előállító üzeme A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam