2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gondolta volna? A budapesti a régió egyetlen karbonsemleges repülőtere

A közép-kelet-európai régióban továbbra is a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér az egyetlen, amely teljesíti a szigorú környezetvédelmi követelményeket. A repülőtér működése során keletkező szén-dioxid-kibocsátást ugyanis teljes mértékben képes ellensúlyozni.

Korábban itt már mi is beszámoltunk arról, hogy a budapesti repülőtér 347 ezer tonnával csökkentette szén-dioxid-kibocsátását – most pedig újabb egy évre szerezte meg a karbonsemleges minősítést, amelyet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér környezetvédelmi átvilágítását követően az ACI Europe, azaz a Repülőterek Nemzetközi Szövetségének európai szervezete oklevéllel is igazolt.

Ezeket a szigorú környezetvédelmi normákat Európában mindössze 39 repülőtér teljesíti, javarészt skandináv és olasz repülőterek.

A Budapest Airport komoly lépéseket tesz a környezetvédelemért Fotó: bud.hu

A Budapest Airport egyebek mellett elérte, hogy a repülőtéren működő cégekkel közösen egyre több területen alkalmazzanak elektromos meghajtású járműveket, számos helyen növelte az épületek és hangárok hőszigetelését, optimalizálták a vízhálózatot és a vízfelhasználást is. Emellett egy kínai szélerőműprojekt működése által megtakarított karbonkrediteket is vásárolt a Budapest Airport, ezzel hozzájárulva a klímaváltozás elleni nemzetközi küzdelemhez.

A Budapest Airport globális felelősségvállalásának részeként további jelentős környezetvédelmi lépéseket vállalt. A 2019 és 2021 közötti hároméves időszakra bejelentette, hogy 10 százalékkal csökkenti a repülőtér egy utasra számított szén-dioxid-kibocsátását a 2016-os adatokhoz viszonyítva. A program sikeres megvalósításához a Budapest Airport Greenairport programján keresztül együttműködik a repülőtéren működő légitársaságok közül például a Wizzairrel, földi kiszolgáló szervezetekkel és kereskedelmi, logisztikai partnereivel egyaránt. Emellett állami szolgáltatók is csatlakoztak a programhoz, így például a légiforgalmi irányítást végző HungaroControl, a NAV repülőtéri kirendeltsége, vagy a Magyar Posta repülőtéri Nemzetközi Kicserélő Központja.

Neked ajánljuk
Egy modern klasszikus: elektromos Ikarus busz Budapesten Budapestre is megérkezett a Tesla Model Y A strasbourgi bírósághoz fordul a Levegő Munkacsoport Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra
Tovább a forrásra: bud.hu
Vissza
Hírfolyam