2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Olaj helyett hidrogén? Szaúd-Arábia is zöldíteni készül

Ki gondolta volna, hogy elérkezik a nap, amikor a világ legnagyobb olajexportőre is elkezdi kiépíteni a saját hidrogén-töltőállomáshálózatát? A projekt hamarosan el is indul: az infrastruktúra egy kísérleti Toyota Mirai-flottát fog üzemanyaggal ellátni.

A Saudi Aramco olajtársaság, illetve az ipari gázok és vegyszerek kereskedelmével foglalkozó Air Products már 2018-ban létrehozott egy hidrogént és elektromos energiát előállító vegyesvállalatot, most pedig, az együttműködés következő állomásaként

2019 második negyedévében üzembe helyezik Szaúd-Arábia első hidrogén-töltőállomását. 

A nagy tisztaságú hidrogént az Air Products saját fejlesztésű SmartFuel technológiáját alkalmazva veszik majd fel a kúton azok az üzemanyagcellás gépkocsik, amelyeket a Toyota biztosít a kísérleti projekthez.

Szaúd-Arábia is rálép a hidrogénalapú társadalomhoz vezető útra Fotó: Toyota

Örvendetes ugyanakkor, hogy miközben a közel-keleti államok adják a világ kőolajexportjának mintegy harmadát, egyre erőteljesebb az érdeklődés a régióban a fenntartható, zöld energiaforrások és technológiák iránt.

Szaúd-Arábia 2018-ban átszámítva nagyjából 1,9 billió forintot költött nap- és szélerőművek fejlesztésére és telepítésére, de az Egyesült Arab Emírségek törekvése is figyelemre méltó, hiszen 2050-re energiatermelésének 75 százalékát megújuló forrásokra kívánja átállítani.

Miközben a megtermelt hidrogén 90 százalékát várhatóan ipari szektorokban (olaj- és gázipar, valamint finomítóipar) fogja hasznosítani, a fenntartható módon megtermelt energiaforrás a közlekedést is forradalmasítja. Az átállás részeként az Emírségekben széles körben bevezetnék a hidrogén-üzemanyagcellás jármű-technológiát; ennek érdekében Dubajban már 2017-ben üzembe állították a térség első Toyota Mirai-flottáját. 

Neked ajánljuk
Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Új utakon hasznosulhatnak a plasztikpalackok Elindult a második hazai zöldhidrogénprojekt Kína búcsút mondott a bitcoinbányáknak Tetszettek a fogyasztóknak a Coca-Cola papírpalackjai
Tovább a forrásra: autoszektor.hu
Vissza
Hírfolyam