2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egekben a repülők károsanyag-kibocsátása

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) jelentéséből kiderült, hogy 2014-hez képest jelentősen megnőtt a légi közlekedés károsanyag-kibocsátása; az új technológiák pedig a forgalomnövekedés okozta többletet csak részben tudják ellensúlyozni. 

Az EASA az Eurocontrollal és az Európai Környezetvédelmi Ügynökséggel közösen készített tanulmányában azt írta,

a légi közlekedés 2014 óta 10 százalékkal több szén-dioxidot, 12 százalékkal több nitrogén-oxidot és 14 százalékkal több zajt bocsát ki,

miközben a repülőgépek fogyasztása 2014 óta 8 százalékot csökkent – ám pont ennyivel növekedett az utasforgalom ugyanebben az időszakban.

A forgalom növekedésére vonatkozó előrejelzéseket figyelembe véve az EASA szerint a jelenlegi környezetvédelmi akciótervek nem tudják visszafogni a 2040-ig várható 42 százalékos forgalomnövekedés káros környezeti hatásait.

Komoly problémát okoz a repülők szén-dioxid-kibocsátása Fotó: Pixabay

Ebben az időszakban a környezetvédelmi ügynökség szerint a szén-dioxid-kibocsátás 21, a nitrogén-oxidoké pedig 16 százalékkal emelkedik majd, miközben az évi 50 ezernél több gépmozgást kezelő repülőterek száma a 2017-es 82-ről 110-re emelkedik 2040-re, így a reptéri zaj egyre több embert fog érinteni. Javulás várható viszont a fogyasztásban, az egy utaskilométerre vetített kerozinfelhasználás 12 százalékkal mérséklődhet.

Patrick Ky, az EASA vezetője összefoglalójában az azonnali közös cselekvésre hívta fel a figyelmet, és azzal egészítette ki mondandóját, hogy hatékony megoldást kell találni, ha be akarják tartani a Párizsi Egyezményben vállaltakat, és ebből a légi közlekedési iparágnak is ki kell vennie a részét.

Neked ajánljuk
Különadót vetne ki az olcsó repülőjegyekre a bajor CSU A FlixBus hozhatja el Európába az üzemanyagcellás távolsági buszokat Nagyon beteg a világ agrártámogatási rendszere A világ több vezető cége tervezi csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását Költséghatékony, kényelmes és környezetbarát megoldás – a menstruációs kehely
Tovább a forrásra: airportal.hu
Vissza
Hírfolyam