2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nincs több papírpazarlás: már több mint százötvenezren használják Magyarország legnépszerűbb kárbejelentő applikációját

Egy hét alatt kategóriájában Magyarország legnépszerűbb applikációjává nőtte ki magát a MABISZ januárban elindított digitális kárbejelentője. A felhasználóbarát alkalmazás nemcsak az autósok életét könnyíti meg, de klímavédelmi szempontból is kiemelt jelentőségű.

Gondolta volna, hogy egy kiló hagyományos papír gyártásához 2-3 kg fa, 45-55 liter víz, 10-12 kWh energia és rengeteg vegyi anyag szükséges? Nem látjuk, de a papír fekete oldala ott van a kivágott fákban, a letarolt hegyoldalakban, a barnán habzó folyókban, a papírgyárból gomolygó füstben, mi több, a hétköznapi ügyintézés során felhasznált paksamétákban is – erről korábban itt írtunk bővebben. 

Egyebek mellett ezért is örömteli hír, hogy a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) egy olyan applikációt indított el, amellyel elkerülhető a papírpazarlás.

Az alkalmazás az androidos, mind pedig az iOS-platformon már most óriási sikereket ért el. Ezt jól példázza az is, hogy február 24-ig

 már 150 000 feletti letöltés és 800 kárbejelentés történt a rendszeren keresztül.

Néhányan sajnos már használni is kényszerültek: a biztosítókhoz közel ötven, balesethez kötődő kárbejelentés érkezett ezen a csatornán. Az egyik társaság közleményben jelezte, hogy az egyik, kisebb koccanáshoz kapcsolódó ügyet 24 órán belül sikerült rendezni, a kártérítés összege az ügyfél számlájára került.

Az applikáció értékelése az áruházakban 4-es feletti átlagot ért el, a problémamentes felhasználók aránya 99,8 százalék. 

A MABISZ digitális kárbejelentője az ekar.hu oldalról tölthető le. Figyeljünk oda, hogy az alkalmazásáruházak kínálatából ezt az applikációt töltsük le, mert csak ezzel a bejelentővel vannak összehangolva a magyarországi biztosítók informatikai rendszerei. Keresésnél a kulcsszó: „e-kárbejelentő”.

Jó, ha tudja!

  • Az alkalmazás jelenleg két, Magyarországon biztosított gépjárművet érintő káresemény bejelentésére használható. Többes baleset esetén párosával lehet kitölteni.
  • A papíralapú, kék-sárga nyomtatványt továbbra is mindenki szabadon választhatja a balesetek bejelentéséhez. Az E-kárbejelentő alkalmazás segítségével azonban a káresemény jóval egyszerűbben és gyorsabban bejelenthető, az elküldést követően a biztosítók azonnal megkezdhetik az ügyintézést. Ám azokban az esetekben, amelyekben az E-kárbejelentő alkalmazás valamilyen okból nem használható (pl. külföldi vagy biztosítatlan gépjármű esetén), a hagyományos papíralapú kék-sárga nyomtatványra lesz szükség.
  • Amennyiben a balesetben érintett másik gépjármű rendszáma ismeretlen, a rendőrségen be kell jelenteni a káreseményt, majd ezt követően a https://mabisz.hu/gepjarmu- karrendezes/ oldalon online lehet megtenni a kárbejelentést. Az E-kárbejelentőt csak két ismert magyar rendszámmal lehet használni.
  • Az alkalmazás egyelőre nem alkalmas casco károk rögzítésére.
  • A beküldést követően a bejelentést a rendszer véglegesíti, annak adatait egyik részt vevő fél sem módosíthatja. Hibás adat beküldése esetén annak korrigálását az illetékes biztosítótól lehet kérni a kárrendezési eljárás során, vagy a felek kitölthetnek egy teljesen új elektronikus kárbejelentőt.
  • Az E-kárbejelentő alkalmazás segítségével kitöltött kárbejelentést a felelősként megjelölt fél biztosítója részére, ha vitatott a felelősség, mindkét érintett biztosító részére küldi meg a MABISZ.
  • Ha a bejelentő felek 72 órán belül nem kapnak visszajelzést a biztosítótól, ennek tényét a biztosító részére haladéktalanul jelezni kell, a bejelentő készülékén elmentett bejelentés hagyományos módon történő továbbításával.
  • A biztosítók a biztosítási dokumentumokon (pl. díjigazolás, zöldkártya) január elejétől kezdve folyamatosan QR-kódokat helyezhetnek el, és így küldhetik majd ki azokat ügyfeleiknek. A QR-kód egy kétdimenziós vonalkód, amely a szerződő és a biztosított gépjármű legfontosabb adatait tartalmazza egyszerűen beolvasható formában. Célja a kitöltési folyamat meggyorsítása, használata pedig nem nélkülözhetetlen, a kárbejelentés ennek hiányában is megtehető.
Neked ajánljuk
Megint balesetet okozott egy önvezető Tesla 2021 az európai vasút éve A Google Maps a károsanyag-kibocsátás csökkentéséért Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait
Tovább a forrásra: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam