2022. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Európai Bizottság betiltaná a pálmaolaj üzemanyagként történő felhasználását

Az Európai Bizottság környezetvédelmi okokból fokozatosan megszüntetné a pálmaolaj bioüzemanyagként történő alkalmazását. Mint kiderült, a pálmaolaj-felhasználás mértéke 2023-ig nem haladhatja meg az idei szintet, majd ezt 2030-ig nullára kell csökkenteni.

Környezetvédők szerint a pálmaolaj előállítása az őserdők irtásával jár, és komolyan veszélyezteti az élővilág faji sokszínűségét. Az olajpálma-ültetvények közel 200 súlyosan veszélyeztetett faj, a többi között az orangutánok, tigrisek és gibbonok létét fenyegetik.

Mérföldkőnek nevezte az intézkedést a Transport & Environment nevű nemzetközi civil szervezet, azonban kiemelte, nem teljes a győzelem, amíg a szójababolajra nem vonatkozik hasonló szabályozás.

Szakértők szerint a lépés várhatóan komoly tiltakozást fog kiváltani a globális pálmaolaj-termelés legnagyobb részét adó Indonézia és Malajzia részéről.

Az EU társjogalkotó szerveinek két hónapjuk van arra, hogy megfogalmazzák ellenvetésüket, amennyiben ez nem történik meg, akkor a felhatalmazáson alapuló jogi aktus életbe lép.

Az Európai Bizottság fokozatosan megszüntetné a pálmaolaj felhasználását bioüzemanyagként Fotó: Wikimedia

A francia kormányzat azt tervezi, hogy már 2020-tól megtiltja a pálmaolaj bioüzemanyagként való felhasználását. Malajzia erre válaszul a Franciaországból érkező import korlátozásával fenyeget.

Az Európai Unióban egyébként 2030-ra a felhasznált energia 32 százalékának megújuló forrásból kell származnia.

Neked ajánljuk
Először a város határait vésték kőbe, most pedig betiltották a benzinkútnyitást Különleges medúzák lepték el az ausztrál partokat MaVíz: a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer hazánkban a csapvíz Felszíni lignitbánya mérgezi a cseh–lengyel kapcsolatokat Vad Távolkelet (természetfilm)
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam