2019. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A norvégok kiakadtak az autógyártókra

Kereslet van, kínálat nincs. A norvégok konkrétan azt nehezményezik, hogy egyes villanyautó-modellekre akár két év is lehet a várakozási idő, amely szerintük egészen szürreális a technológia fejlődésének jelenlegi tempója mellett. 

Szokatlanul erős kritikákat fogalmazott meg a norvég villanyautós egyesület az Európában működő autógyártókkal szemben, azt állítva, hogy azok szándékosan tartják vissza elektromos meghajtású autóikat.

Az oslói autókereskedések mindeközben arról panaszkodnak, hogy nem tudnak elektromos autót eladni az ügyfeleknek, hiszen hozzájuk sem érkezik be elég.

Csak a Kia e-Niróra – a járgányról itt írtunk bővebben – hétezer megrendelő vár az országban, ám ebből csak kétezren számíthatnak arra, hogy még ebben az évben vezethetik autójukat.

Kia Niro Fotó: Kia

A borzalmasan hosszú várólista azonban új üzleti lehetőséget kínál a furfangosabb vásárlóknak:

akiknek nem sürgős a jármű kiszállítása, azok elkezdték pozícióikat árulni a listán, azaz aki hamarabb szeretne hozzájutni a kocsihoz, annak 5000 euró ellenében erre van lehetősége.

A Kia tisztán elektromos terepjárójára az egész kontinensen sokat kell várni, ám a gyártó elmondása szerint az akkumulátorgyárak kapacitása miatt nem képes lépést tartani a kereslettel.

Norvégiában ebben az évben 75 000 újonnan beregisztrált elektromos személyautóra számítanak, ezzel pedig 2019 végére elérhető lesz a zéróemissziós autók 50 százalékos részesedése az ország autópiacán belül.

A norvégok még több villanyautót akarnak Fotó: Pixabay

A norvég kormány célkitűzése, hogy 2025-től már kizárólag kipufogó nélküli autók kerüljenek forgalomba.

A villanyautók terjedésének tendenciáját követve ez könnyedén teljesíthető lenne, ám az autógyártók hozzájárulása nélkül semmiképp sem lehetséges. 

A skandináv ország elégedetlen fogyasztói külön kihangsúlyozták a német gyártók szerepét a történetben, amelyek továbbra is második autóként vagy a hétvégi bevásárláshoz használt városi dodzsemként tekintenek a villanyautókra. 

„Norvégiában egészen más irányba halad a fejlődés. A természetszerető norvégok egy összkerék-meghajtású, nagy hatótávú autót szeretnének vontatóhoroggal. Javasoljuk a német autógyártóknak, hogy alaposabban vizsgálják meg az itteni fejlődést, hiszen mi vagyunk az ideális piac, mely mutatja a haladási irányt” – bukott ki az Elbilforening villanyautós egyesület.

A Volkswagen és az Audi főbb norvégiai képviselői megszólaltak az ügyben: szerintük  a helyzet közel sem annyira drámai, mint amilyennek beállítják. A BMW pedig mindenkit biztosít arról, hogy megrendelt villanyautója 2-3 hónapon belül megérkezik.

Neked ajánljuk
Hamar elkapkodták a villany-Mustangokat Egyre több az új villanyautó az európai utakon 600 kilométeres hatótávval kecsegtet a BMW i4 Hamburgban nem humbug a klímavédelem Wizz Air: ki kell tiltani a business osztályt a rövid távú légi közlekedésből
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam