2019. október 19., Nándor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A villanybuszok csökkentik az olajigényt

Óriási tempóban bővül Kína villanybuszflottája, emiatt – a Bloomberg friss New Finance jelentése szerint – 2019 végére napi 270 ezer, míg 2040-re napi 6,4 millió hordóval csökkenhet a gázolaj iránti igény. 

A Bloomberg becslése szerint az elektromos buszok és autók együtt három százalékkal csökkentették az olajkereslet növekedését 2011 óta. A piac egyelőre kicsi, részesedése mindössze 0,3 százalék, de ez gyorsan bővülni fog a következő években. Eközben a világ olajkereslete az elektromos meghajtású járművek terjedése ellenére nő. A világ legnagyobb olajexportőre a következő években az USA lesz.

A Guardian tudósítása rámutatott, hogy Kínában a 12,5 millió lakosú Sencsen jár az élen a villanybuszok bevezetésében.

Ma már több mint 16 ezer elektromos busz jár a városban.

Ennek köszönhetően felére csökkent a buszok okozta károsanyag-kibocsátás a metropoliszban.

Sanghajban közel 9400 elektromos busz fut az utakon, amely a teljes flotta 55 százaléka. Emellett eddig 7300 további elektromos meghajtású, közfeladatokat ellátó járművet, kisáruszállítót és takarító járművet állítottak szolgálatba. Ezeket 8000 elektromos meghajtású bérautó egészíti ki.

A Bloomberg tavalyi New Energy Finance jelentése szerint Kínában öthetente 9500 új elektromos buszt állítanak szolgálatba. Ezzel a számmal egy csapásra lecserélhetnék London teljes buszflottáját. A tanulmány szerzőinek becslése szerint a világon 385 ezer villanybusz van forgalomban, amelyek 99 százaléka Kína útjait koptatja. Európa 1,6, az USA 1,5 százalékos részesedéssel bír.

Neked ajánljuk
Svédországban ismét olyan utat építenek, amely menet közben tölti a villanyautókat 2022-től csak villanybuszok beszerzését támogatja a kormány Klímaváltozás: Észak-Európát áradások fenyegethetik Meleg színű, meghitt fények A dunavirág mentőakció (természetfilm)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam