2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Repülőgéptársaság lett Európa „új szénerőműve”

A Ryanair elképesztően magas károsanyag-kibocsátása miatt felkerült az Európai Unió tíz leginkább környezetszennyező vállalatának listájára, a tizedik helyre. Ezen a listán eddig csak szénerőművek kaptak helyet. 

A The Guardian írt arról, hogy a  Ryanair az elmúlt öt évben csaknem 50 százalékkal növelte károsanyag-kibocsátását, és most kilenc európai szénerőmű után a fapados légitársaság a legszennyezőbb vállalat az unió cégei közül.

A Ryanair évente 130 millió utast szállít Fotó:Wikimedia

2018-ban 9,9 megatonna üvegházhatású gázt juttatott a levegőbe, ami 6,9 százalékos növekedés 2017-hez képest, és 49 százalékkal több az elmúlt öt évre visszatekintve.

Kevin Anderson, a Manchesteri Egyetem energetikával és klímaváltozással foglalkozó professzora úgy látja, önmagában nem várható a légitársaságoktól a helyzet megoldása. A Ryanair ugyanis új és hatékony repülőgépeket használ, és ez jól mutatja, hogy a technológia önmagában kevés ahhoz, hogy a légi közlekedés fejlődésével járó emisszió a párizsi klímacélok keretében maradjon.

A gyerekeink jövője érdekében szükséges lenne bizonyos korlátozó szabályokat bevezetni a légi közlekedésben.

Ezeknek elsősorban a gyakran repülő utasokra kellene vonatkoznia, és kevésbé azoknak, akik csak alkalomszerűen ülnek repülőre – állítja a professzor.

A listán egyébként német, lengyel és egy bulgáriai szénerőmű található még. Az első helyen a lengyelországi Bełchatów szénerőmű áll, ahonnan tavaly mintegy 38 megatonnányi káros gáz jutott a légkörbe.

Neked ajánljuk
Milyen legyen az Aquincumi híd? Inkább kevesebb autót A budapestiek többsége még mindig támogatja a rakpart felszabadítását Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam