2020. augusztus 7., Ibolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Párizs útjait is ellepik a villanybuszok

Párizsban is fókuszba került az emissziómentes közlekedés. A francia főváros ugyanis nagyjából 800 darab teljesen elektromos meghajtású autóbuszt rendelt, hogy lecserélje a régi dízeles járműveket, hogy a 2024-es olimpiára már tisztább levegőt szívhassanak az emberek. 

A buszok szállítására kiírt tendert három francia cég nyerte meg – a Heuliez Bus, a Bollore, és az Alstom –, ezek fogják legyártani a villanybuszokat az összesen 400 millió euró értékű szerződés keretében.

A buszok érkezése lépésekben fog történni, a fővárosi közlekedési közszolgáltató első körben 150 darabot vásárol meg, amelyek 2020 vége és 2022 között állnak szolgálatba.

A Párizs tömegközlekedését működtető RATP (Régie Autonome des Transports Parisiens) közel 950 hibrid, 140 bioüzemanyaggal hajtott, és 83 teljesen elektromos buszt működtet a francia fővárosban, de jelenleg csak egyetlen vonalat, a 341-est látják el kizárólag kipufogógáztól mentes autóbuszok.

CNG-üzemű busz Párizsban Fotó: Wikimedia

A vállalat flottája összesen 4700 járműből áll, így a teljes modernizáció beletelik egy kis időbe, ám tekintve, hogy a döntéshozók célkitűzése szerint

2025-re 100 százalékban elektromossággal vagy bioüzemanyaggal meghajtott buszok szállíthatják az utasokat a fővárosban,

ezért nincs idő késlekedésre.

Sencsenben egyébként már kizárólag villanybuszok gurulnak az utakon, de az elektromos buszozás kezd egyre népszerűbb lenni Európa nagyvárosaiban is.

Neked ajánljuk
Villanybuszokkal gazdagodott Pécs Villanybuszokkal gazdagodott Pécs Először szállított utasokat egy tisztán elektromos repülőgép Rangos díjat nyert a pitypangból készült kerékpár-gumiabroncs Egyetlen napijeggyel bejárhatjuk az egész Dunakanyart
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam