2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Párizs útjait is ellepik a villanybuszok

Párizsban is fókuszba került az emissziómentes közlekedés. A francia főváros ugyanis nagyjából 800 darab teljesen elektromos meghajtású autóbuszt rendelt, hogy lecserélje a régi dízeles járműveket, hogy a 2024-es olimpiára már tisztább levegőt szívhassanak az emberek. 

A buszok szállítására kiírt tendert három francia cég nyerte meg – a Heuliez Bus, a Bollore, és az Alstom –, ezek fogják legyártani a villanybuszokat az összesen 400 millió euró értékű szerződés keretében.

A buszok érkezése lépésekben fog történni, a fővárosi közlekedési közszolgáltató első körben 150 darabot vásárol meg, amelyek 2020 vége és 2022 között állnak szolgálatba.

A Párizs tömegközlekedését működtető RATP (Régie Autonome des Transports Parisiens) közel 950 hibrid, 140 bioüzemanyaggal hajtott, és 83 teljesen elektromos buszt működtet a francia fővárosban, de jelenleg csak egyetlen vonalat, a 341-est látják el kizárólag kipufogógáztól mentes autóbuszok.

CNG-üzemű busz Párizsban Fotó: Wikimedia

A vállalat flottája összesen 4700 járműből áll, így a teljes modernizáció beletelik egy kis időbe, ám tekintve, hogy a döntéshozók célkitűzése szerint

2025-re 100 százalékban elektromossággal vagy bioüzemanyaggal meghajtott buszok szállíthatják az utasokat a fővárosban,

ezért nincs idő késlekedésre.

Sencsenben egyébként már kizárólag villanybuszok gurulnak az utakon, de az elektromos buszozás kezd egyre népszerűbb lenni Európa nagyvárosaiban is.

Neked ajánljuk
Javítja a Volán Budakeszi és a Zsámbéki-medence buszos közlekedését A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam