2020. július 12., Dalma, Izabella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A svédek akár menet közben is tölthetik a villanyautójukat

Az ElectReon AB indukciós elektromosautó-töltővel szerel fel egy 1,6 kilométer hosszú útszakaszt a svédországi közlekedési hatóság (Trafikverket) megbízásából.  Ez lesz a legelső olyan út a világon, amely menet közben, induktív módon képes tölteni az elektromos járműveket. 

A svédek régóta gondolkoznak olyan innovatív megoldásokon, melyek lehetővé teszik a villanymeghajtású gépjárművek feltöltését anélkül, hogy azoknak meg kellene állniuk: tavaly áprilisban például az eRoadArlanda elnevezésű projekt keretében átadásra került az a sínnel ellátott útszakasz, melyen egy áramfelvevő karon keresztül tudják menet közben fogadni az elektromosságot a járművek.

Az elv az átszámítva körülbelül 3,5 milliárd forintos Smart Road Gotland pilotprojektben is hasonló azzal a különbséggel, hogy itt már nincs szükség semmilyen módú kapcsolódásra az indukciós működésnek köszönhetően.

A Visby központja és a gotlandi repülőtér közötti 4,1 kilométeres szakasz egy részén lebonyolított projektben a svéd közlekedési hatóság egy teljesen nyilvános transzferszolgáltatást is indít, amely során az adatok folyamatosan rögzítve lesznek.

Az ElectReon úgy véli, hogy az indukciós aszfalt kifejezetten a teherszállító gépjárművek számára nyújt kiváló alternatívát a jelenlegi vezetékes töltős megoldással szemben, hiszen

nem kell értékes órákat elvesztegetni az újratöltéssel, továbbá nem lesz szükség hatalmas akkumulátorokra sem.

Sajnos a világ úthálózatának indukciós töltővel való felszerelése ellenben jelentős költségvonzattal járna, s valamennyi elektromos meghajtású járművet kompatibilissé kellene tenni e technológiával ahhoz, hogy a távoli jövőben ez jelentse a szén-dioxid-mentes mobilitás alapját.

Neked ajánljuk
Sikeres volt a villanyautók vásárlását támogató pályázat Több márka is csökkentette a villanyautók árát Közel a valódi önvezető autó? Az Európai Bizottság elnökéhez fordult segítségért Áder János A kihalás szélén áll a makifélék csaknem egyharmada, az északi simabálna és a mezei hörcsög is
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam