2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Augusztustól éjszakai repülési tilalmat vezetnek be Budapest felett

A zajszennyezés csökkentése érdekében augusztustól bevezetik az éjszakai repülési tilalmat Budapest felett éjfél és hajnali öt óra között. A mélyalvási időszakban tervezetten nem szállhatnak majd fel és le repülőgépek a Liszt Ferenc-repülőtéren.

A megállapodást Tarlós István főpolgármester és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelentette be. Mint kiderült, augusztustól biztosan működik majd az éjszakai repülési tilalom, ugyanakkor lehetnek rendkívüli helyzetek, amikor abban az időszakban is leszállási lehetőséget kell majd biztosítani repülőgépeknek.

A főpolgármester közölte azt is, hogy külön vizsgálják majd a hajnali öttől reggel nyolc óráig terjedő időszak kérdését.

A zajmérések hivatalos jogosultságát a közlekedési hatóság kapja meg, de kérelemre lehetőség lesz egyedi mérések elvégzésére is

– mondta Tarlós István. A mérések alapján szankciókat szabhat ki a Budapest Airport és a közlekedési hatóság a légitársaságokra. Az ezekből befolyó összegeket a zajvédelemre lehet majd fordítani.

Bevezetik az éjszakai repülési tilalmat Budapest felett Fotó: Pixabay

Palkovics László közölte, a repülési tilalom azt jelenti, hogy 0 és 5 óra között manővert Budapest felett nem lehet majd tervezni. A miniszter kiemelte: az átlagos három éjszakai manővert nullára szeretnék csökkenteni. Szankcióként zajvédelmi díjat vezetnek majd be, az érintett lakosság számára pedig újból meghirdetik az ablakszigetelési programot. Ha a zajszint meghaladja a határértéket, akkor azért az adott légitársaság felelősséggel tartozik.

A szankciókból befolyó összegeket a zajmonitor-rendszer fejlesztésére és a lakossági zajszigetelési programra fordítják.

Neked ajánljuk
Már tesztelik az Amazon elektromos furgonját Idehaza is rekordot döntöttek az elektromos autók Nyírő András: Rejtőzködő tenger A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam