2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Amszterdam kitilthatja a benzines és dízeljárműveket

2030-tól Amszterdam is kitilthatja a benzinnel vagy gázolajjal üzemelő autókat és motorokat. A város vezetése így akarja csökkenteni a légszennyezés mértékét, amely állítólag egy évvel megrövidíti az amszterdamiak életét.

A tiltás több lépésben történne. Első körben 2020-tól a fővárost övező A10-es körgyűrűn belül megtiltják a tizenöt évesnél régebbi dízeles autók közlekedését. 2022-től azok a városi és távolsági buszok sem mehetnek be a belvárosba, melyek kipufogógázt bocsátanak ki. 2025-től pedig a tiltást kiterjesztik a belső égésű vízi járművekre és a mopedekre is. Így jut majd el 2030-ra a Tiszta Levegő Akcióterv odáig, hogy a város teljes beépített része kipufogógáz-mentessé válik.

A városvezetés azzal is inspirálná az elektromos járművekre való átállást, hogy minden autó vásárlójának biztosítja a megfelelő töltőállomást.

Amszterdam is nemet mondana a levegőszennyezésre Fotó: Pixabay

Ehhez azonban még van mit tenni, ugyanis hogy a terv működjön, 16 és 23 ezer közötti e-autó-töltő állomásra van szükség a városban. Jelenleg ezekből csak háromezer darab található.

Hiába a híresen sok bicikli, a hatalmas autóforgalom miatt Amszterdamban, Maastrichtban és Rotterdamban nagyon rossz a levegő minősége. Sokkal rosszabb, mint azt az európai szabályok megengedik. 

A levegő nitrogén-dioxid-szintje olyan magas, hogy már attól tartanak, hogy mindez megmutatkozik majd a légúti betegségek számában is.

Tavaly januárban a holland egészségügyi tanács felhívta a kormány figyelmét, hogy muszáj tenniük valamit a légszennyezés ellen, mert a jelenség hamarosan komoly egészségügyi problémákat fog okozni az országban.

Neked ajánljuk
Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Bemutatták a MÁV saját fejlesztésű IC+ első osztályú kocsiját Budapesten Szeptember közepétől fizetnek, akik széthagyják a Mol Bubikat Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: ecars.hu
Vissza
Hírfolyam