2020. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felvillanyoztak egy német autópályát

Május 7-én üzembe helyezték Németország első villamosított autópályáját. A különleges hesseni útnak köszönhetően a hibrid és elektromos teherautókat menet közben is fel lehet tölteni.

A 2022 végéig tartó tesztüzemben 5 fuvarozó cég teherautói közlekednek majd a hesseni autópálya speciális szakaszán, és gyűjtik a tapasztalatokat ahhoz, hogy a jövőben Németország-szerte megjelenjen az új technológia. 

ÉRDEKESSÉGEK

  • Az autópályaszakasz hossza 5 kilométer, az A5-ös autópályán, Langen/Mörfelden és Weiterstadt között.
  • Az átlagos napi átmenő forgalom az autópályaszakaszon: 135 ezer, ebből 14 ezer teherautó.
  • Teljes költség 14,6 millió euró, amelyet a német környezetvédelmi minisztérium állt.
  • A rendszer úgy működik, hogy ha az adott autópálya-szakaszon közlekedő teherautók menet közben a szenzoraik segítségével azt érzékelik, hogy villamos felsővezeték húzódik felettük, akkor a teherautók tetejére szerelt áramszedővel dokkolnak a felsővezetékre, és szintén menet közben töltik a teherautó akkumulátorait, ehhez ráadásul lassítaniuk sem kell a kamionoknak.
A felsővezeték-szakasz elhagyása után a járművek a feltöltött akkumulátorok segítségével akár tisztán elektromosan is továbbhaladhatnak Fotó: Hessen Mobil
  • A hálózatot nem tisztán elektromos, hanem különböző hibrid (dízel/elektromos, benzin/elektromos, biodízel/elektromos stb.) vagy üzemanyagcellás járművek is használhatják.
  • A hesseni nem az egyetlen németországi projekt, két másik szakaszon, Schleswig-Holsteinban és Baden-Württembergben is kiépítenek egy-egy tesztszakaszt, összesen 50 millió eurót költ a Német Szövetségi Környezetvédelmi Minisztérium a három projektre.

Svédországban egyébként több hasonló projekt is fut, már 2017 óta zajlanak tesztek hasonló villamosított hálózaton – erről korábban itt írtunk bővebben.

Neked ajánljuk
Felmérés: a németek sem vásárolnának már dízelautót Megnyitott Európa legnagyobb töltőparkja Karbonsemleges hidrogénüzem épül Németországban A klímaváltozás kapcsán az egyik kulcsszó az alkalmazkodás Így készül a házi légfrissítő gél
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam