2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Budapesten fontos változás jöhet a dízelautókkal kapcsolatban

A 12-es,13-as és 14-es környezetvédelmi osztályú (együtt Euro 5-ös dízelüzemű) járművek forgalmát is korlátoznák szmogriadó esetén Budapesten – derült ki a Fővárosi Közgyűlésnek benyújtott, a szmogrendelet módosításáról szóló javaslatból. A módosított rendelet október 1-jén lépne hatályba.

A budapesti szmoghelyzet riasztási fokozata során a forgalomkorlátozás nem érintené az 5-ös környezetvédelmi osztályú (vegyes hibrid, csak gázüzemű, csak elektromos meghajtású) járműveket, a 6-os (Euro 3 benzines), a 9-es (Euro 4 benzines), a 14-es benzines (Euro 5 benzines) és a 15-ös meg 16-os osztályú járműveket, amik üzemanyagtól függetlenül Euro 6-osok.

A javaslat szerinti korlátozás eredményeképp a 2018-as adatok alapján a Budapesten és 74 agglomerációs településen üzemben tartott járművek 52 százaléka kerülne korlátozás alá, és a

javasolt korlátozás a dízelüzemű járművek szennyezőbb 88 százalékát érintené, amely az összes állományhoz képest 35 százalékot jelent.

Szigorítanának, hogy még kevesebb dízelautó járhasson szmogriadókor Budapesten Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A javaslathoz mellékelt előzetes hatásvizsgálatban arról írtak, hogy mivel a rendelet legutóbbi 2017-es módosítása óta a riasztási fokozatban korlátozott járművek aránya jellemzően kisebbé vált, mint a járműállomány fele, ezért további szennyezőbb osztályokat indokolt a korlátozás alá vonni.

Neked ajánljuk
A budapestiek többsége még mindig támogatja a rakpart felszabadítását Milyen legyen az Aquincumi híd? HajószezON: pénteken indul a körjárat a Dunán Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam