2020. június 4., Bulcsú
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fizetni kell a villanyautók tankolásáért

Idehaza is véget ér az ingyenes „villanytankolás”, ám ennek ellenére még mindig sokkal költséghatékonyabb elektromos autóval közlekedni. Elsőként az ELMŰ-ÉMÁSZ vezet be kWh-alapú fizetést az e-autó-töltőin. A tesztüzem május 28-án elindult. 

Május 28-tól az ELMŰ-ÉMÁSZ elindította új digitális direkt fizetési megoldásának tesztüzemét, amelynek során 5 kiválasztott töltőoszlopon várhatóan 1 hónapig 10 Ft/kWh egységáron tölthetik fel járműveiket az e-autósok. Az 5 kijelölt töltőoszlop (10 töltőpont) elérhetősége:

  • 1054 Budapest, Akadémia u. 1.
  • 1146 Budapest, Állatkerti körút 1.
  • 1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 15.
  • 1073 Budapest, Erzsébet krt. 13.
  • 1132 Budapest, Tisza utca 1.

A tesztidőszak alatt a többi töltőpont továbbra is ingyenesen az e-autósok rendelkezésére áll, ám ezután a fizetési megoldás bevezetésre kerül a társaság összes nyilvánosan hozzáférhető közterületi töltőoszlopán.

Vége az elektromos autók ingyentankolásának Fotó: MTI/Róka László

A tesztidőszakot követően a töltési szolgáltatás tervezett egységára 99 Ft/kWh lesz, amely egyszerű és átlátható árazási rendszert biztosít az ügyfeleknek. Ezzel egy 30 kWh-s akkumulátorral szerelt villanyautó feltöltése kevesebb mint 3000 Ft lesz, amellyel egy átlagos kompakt kategóriás elektromos gépjármű 180-200 km-t tud megtenni városi-elővárosi környezetben.

Összehasonlításként:

egy átlagos, benzinmotoros 7 l/100 km fogyasztású kompakt kategóriás gépjármű 200 km-re vetített költsége 5600 Ft 400 Ft/l-es benzinár mellett.

A fizetési megoldás teljesen digitális, a fizetés az eCharge+ applikációban rögzített bankkártyával történik. A rendszer a töltés megkezdésekor egyszeri 900 Ft összeget zárol a bankszámlán, majd a tankolást követően a fel nem használt összeg néhány nap elteltével, maximum egy héten belül automatikusan feloldásra kerül. 

Neked ajánljuk
A villanyautósok odáig vannak a földből előbújó elektromos töltőoszlopért Az EU eurómilliárdokkal támogatná a zöldebb közlekedést Az EU-ban Magyarországon nőtt a leginkább az alternatív hajtású járművek részaránya Elment a monumentális csomagolások és meglepetések művésze A gazdasági növekedés visszafogása nélkül lehetünk klímasemlegesek?
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam