2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így is lehet: íme a zéróemissziós folyami hajó

Ha minden jól megy, akkor hamarosan vízre szállhat a világ első, hidrogénmeghajtású folyami hajója. A jármű az Európai Unió által finanszírozott, nullakibocsátású belvízi és tengerpart menti kereskedelmi célú hajók fejlesztését célzó Flagship program keretében épül.

A különleges tolatóhajó a Rhône folyón áll majd szolgálatba. Az üzemanyagcellához a hidrogént part menti, megújuló energiaforrás szolgáltatja, a jármű teljes energialánca kibocsátásmentes lesz. 

A Flagship projekt célja azt bebizonyítani, hogy

az üzemanyagcellák a gyakorlatban alkalmazható hajtási megoldást jelenthetnek a közepes méretű, több mint száz utast vagy ezzel azonos tömegű árut szállító, belvízi vagy tengerpart menti közlekedésben.

A program emiatt kiterjed annak vizsgálatára is, hogy a hidrogén üzemanyagra történő átállás milyen hatást gyakorol az üzemeltetésre.

Az üzemanyagcella-alapú energiaellátási és meghajtási megoldást az ABB szállítja Fotó: ABB

Az üzemanyagcellás erőmű kiépítését követően azt tervezik, hogy a hajó naponta fog közlekedni. Különös figyelmet fordítanak majd az üzemanyag-utántöltési eljárásokra, amelyeknek illeszkedniük kell az üzemeltetési menetrendekhez. A próbaüzem értékes tapasztalatokat nyújt majd arra is, hogy a tengeri hajózásban alkalmazni kívánt hidrogén üzemanyagcellák esetében miként fejleszthető ki, illetve optimalizálható az üzemanyag-utántöltési infrastruktúra.

A tengerhajózás a becslések szerint évi 940 millió tonna szén-dioxidot juttat a légkörbe, ezért egyre nagyobb nyomás nehezedik a hajózási ágazatra, hogy olyan eszközöket vezessen be, amelyek csökkentik a káros szennyezőanyagok kibocsátását.  

Az üzemanyagcellás technológiát általában az egyik legígéretesebb, olyan fenntartható energetikai megoldásnak tartják, amely alkalmas lehet arra, hogy a világszerte folytatott tengerhajózáshoz kapcsolódó kibocsátások szintjét csökkentse. Az üzemanyagcellák a hidrogén kémiai energiáját elektrokémiai reakció során elektromossággá alakítják. A cellák az üzemanyagot közvetlenül elektromossággá, hővé és tiszta vízzé alakítják át.

Neked ajánljuk
Milyen legyen az Aquincumi híd? Inkább kevesebb autót A budapestiek többsége még mindig támogatja a rakpart felszabadítását Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Tovább a forrásra: iho.hu
Vissza
Hírfolyam