2020. július 14., Örs, Stella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Eldőlt: a szmog miatt újabb dízeleket tiltanak ki Budapestről

Budapesten az eddigieken túl a 12-es, 13-as és 14-es környezetvédelmi osztályú – együttesen Euro 5-ös dízelüzemű – gépjárműveket is korlátozás alá vonják magas légszennyezettség idején – döntött a Fővárosi Közgyűlés.

A budapesti szmoghelyzet riasztási fokozata során a forgalomkorlátozás nem érinti az 5-ös környezetvédelmi osztályú (vegyes hibrid, csak gázüzemű, csak elektromos meghajtású) gépjárműveket, a 6-os (Euro 3 benzines), a 9-es (Euro 4 benzines), a 14-es benzines (Euro 5 benzines), valamint a 15-ös és 16-os osztályú járműveket, amelyek Euro 6-osok üzemanyagtól függetlenül.

Budapesten rendszerint gondot okoz a szmogFotó:MTI/Balogh Zoltán

 A módosított rendelet október 1-jén lépne hatályba.

A korlátozás eredményeképp a 2018-as adatok alapján a Budapesten és 74 agglomerációs településen üzemben tartott gépjárművek 52 százaléka kerülne korlátozás alá, és a javasolt korlátozás a dízelüzemű gépjárművek szennyezőbb 88 százalékát érintené, ami az összes állományhoz képest 35 százalékot jelent.

A dízelautók esetleges általános kitiltása legkorábban 8-10 év múlva realizálható

– mondta Tarlós István főpolgármester tavaly.

Neked ajánljuk
Nagy-Britanniában is egyre népszerűbbek a villanyautók A villanybuszok töltésében remekelhet a Siemens Megtisztították az Ambarnaja folyót Már javában zajlik a felkészülés az egyszer használatos műanyagok betiltására Adomány a kikindai idősek otthonának
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam