2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A németek is támogatják a villanyautók elterjedését

Németországban is elindult az elektromos gépjárművek vásárlását ösztönző program, amellyel akár 4000 euró támogatást lehet kapni a zéróemissziós járművek vásárlására. A 2016-ban indult pályázatot ráadásul most 2020 végéig meghosszabbították.

A támogatási keret 600 millió euró. Tisztán elektromos hajtásrendszerű modellekre 4000 euró, plug-in hibridekre 3000 ezer euró árkedvezmény jár, ezt fele-fele arányban finanszírozza az állam és az adott kocsi gyártója.

A támogatás 60 ezer eurónál alacsonyabb listaárú modellekhez jár. Új elem a rendszerben, hogy külön támogatást lehet igényelni a vak és látássérült emberek figyelmeztetésére szolgáló berendezés beépítéséhez. 

A támogatási program folytatása nemcsak a fenntartható mobilitás szempontjából fontos, hanem a jövőben is sikeres, munkahelyek százezreit biztosító német autóipar érdekében is

– hangsúlyozta Peter Altmaier gazdasági miniszter. Hozzátette, hogy az elektromobilitás németországi áttöréséhez a járművek vásárlásának ösztönzésén kívül a töltő-infrastruktúra fejlesztése is szükséges. A Die Welt című lap egy pénteki összeállításában azt írta, hogy a támogatás elsősorban a német gyártóknak kedvez, az igénylések legnagyobb része BMW i3, Volkswagen e-Golf és Audi A3 e-tron típusú kocsik vásárlására érkezett.

A kormány támogatása is sokat segít a villanyautók elterjedésében Fotó: Pixabay

A német kormány az évtized közepén még azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ra elérje az egymilliót az elektromos autók száma az országban. A folyamatok nem a reményeknek megfelelően alakultak, az év elején a Németországban üzemben tartott mintegy 57,3 millió gépjármű közül csupán 83 600 volt tisztán elektromos meghajtású.

Azonban az utóbbi hónapokban lendületes bővülés tapasztalható, az első negyedévben 23 300 új, tisztán elektromos hajtásrendszerű autóra váltottak ki forgalmi engedélyt. Hasonló tendenciát mutat a kormányzati támogatási programra benyújtott igénylések száma is: míg tavaly egész évben 44 600 kérelmet adtak be, az idén májusig már 26 453 pályázat érkezett. 

Neked ajánljuk
Már tesztelik az Amazon elektromos furgonját Idehaza is rekordot döntöttek az elektromos autók Zsugorodik az északi-tengeri disznódelfinek populációja Dánia mesterséges energiaszigetet épít A kibocsátás csökkentésével gyorsabban eredményt érhetünk, mint eddig gondoltuk
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam