2019. augusztus 24., Bertalan
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már Magyarországon is elérhető a villámgyors villanyautó-töltő

Hazánkba is megérkezett a 350 kW-os csúcsteljesítményű elektromosautó-töltő, az Ionity. A szupergyors villanykutat az OMV bábolnai töltőállomásán helyezték üzembe. 

A BMW, a Ford, a Daimler és a Volkswagen-csoport 2017 végén jelentette be, hogy közös összefogással nagy teljesítményű villanyautó-töltőket helyeznek üzembe Európa-szerte – ez a minden országban Messiásként várt Ionity projekt.

2019 végéig 400 Ionity töltőállomás építését tervezik a kontinensen, helyszínenként átlagosan 6 CCS-szabványú töltőponttal, vagyis a hálózaton egyszerre 2400 töltést lehet majd végezni.

Az elsősorban autópályák mentén elhelyezett töltők üzemeltetésében többek közt az OMV és a Shell is részt vesz, és az előbbi vállalat most hivatalosan is bejelentette

első magyarországi Ionity töltőpontját, amely az OMV bábolnai töltőállomásán, az M1-es autópálya mellett található.

A villámtöltőket jelenleg érkezési sorrendben lehet igénybe venni, a töltők használata bruttó 8 eurónak megfelelő forintba kerül Fotó: OMV

A fizetési folyamatot a lehető legegyszerűbben alakították ki, így lehetőség van az Ionityvel szerződött szolgáltatók RFID-plasztikjait használni. Ekkor azt az oszlophoz érintve a rendszer levonja a megfelelő összeget. A bankkártyás fizetés az Ionity okostelefonos alkalmazásán vagy weboldalán keresztül bonyolítható, az internetes vásárlásokkal megegyező módon.

Az Ionitynél jelenleg csak egyetlen gyorsabb töltő létezik, a Siemens 450 kW-os, folyadékhűtéses kábeleket felvonultató kísérleti rendszere azonban egyelőre még nem érett meg a kereskedelmi forgalomban történő bevezetésre.

Neked ajánljuk
Most már Monoron is megéri villanyautósnak lenni Jay Leno szerint lejárt a benzines autók ideje Ön tudja, hogy melyik országban üzemel a legtöbb elektromosautó-töltő? Németország után Norvégia is felfüggesztette az erdővédelmi segélyek folyósítását Brazíliának Indonézia ragaszkodik a pálmaolajhoz
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam