2019. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vidéken is egyre több a villanyautó

Vidéken is egyre többen döntenek a környezetbarát autók mellett: a Belügyminisztériumhoz beérkezett zöldrendszám-igénylések alapján februárban új lendületet vett a környezetkímélő gépkocsik forgalomba állítása.

A Belügyminisztérium gépjármű-nyilvántartása szerint az év első két hónapjában 1098 zöld alapszínű rendszámmal rendelkező autót állítottak forgalomba hazánkban. Így – az akkori adatok alapján – 10 ezer 658-ra nőtt az e-járművek száma. A több mint tízezer zöld rendszámos járgányból a legtöbb tisztán elektromos (44,4 százalék), ezt követik a hatótávnövelt elektromos változtatok (28,5 százalék) és a tölthető hibridek (27,1 százalék).

Az idei eladási csúcs februárban volt, akkor mintegy 622 hatósági azonosítót adtak ki, vagyis naponta nagyjából 31-et.

Ez a hónap kedvezett a főváros és vidék közötti különbségek mérséklődésének is: ekkor vidéken 23 százalékkal több környezetkímélő autóra került zöld rendszám, mint Budapesten. Mindez azt jelenti, hogy a fővárosban 5531, míg vidéken 5127 e-kocsi található.

Vidéken is egyre több a villanyautó Fotó: MTI/Czeglédi Zsol

„Azért éri meg e-autót vásárolni, mert olcsóbb az üzemeltetése, kényelmesebb a használata, és az évek előrehaladtával, ahogy az energiamixben egyre nagyobb lesz a megújulók aránya, egyre tisztább lesz az üzemeltetése” – idézte Antalóczy Tibort, a Villanyautósok Közösségének elnökét a Békés megyei hírportál. 

Az új e-kocsi vásárlását az állam is támogatja, valamint adókedvezményekkel és illetékmentességekkel is számolhat az, aki leváltja hagyományos járművét. Például mentesül a gépjárműadó és a regisztrációs díj alól, valamint átírási költség sem terheli.

Neked ajánljuk
Felvillanyozó statisztika: rekordmértékben bővült az elektromosautó-állomány Szlovákiában is óriási összeggel támogatják a villanyautók elterjedését Magyarország is érintett „ a sok víz, a kevés víz és a szennyezett víz” drámájában Emlékezetünkben már biztosan megőrizzük Óriási érdeklődés övezi a Budapesti Víz Világtalálkozót
Tovább a forrásra: beol.hu
Vissza
Hírfolyam