2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Eldőlt: csökkenteni kell a nehézgépjárművek szén-dioxid-kibocsátását

Jóváhagyták az új nehézgépjárművek átlagos szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséről szóló szabályokat. Ennek értelmében az új teherautók és buszok által kibocsátható szén-dioxid mennyiségét 2025-re 15 százalékkal, 2030-ra pedig 30 százalékkal kell leszorítani az idei szinthez képest.

A szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos intézményközi tárgyalásokon az EP 35 százalékot próbált elérni, az uniós tagországok azonban ebbe nem mentek bele. Ám az elfogadott értékek magasabbak annál, mint amit például Berlin szeretett volna. Számos környezetvédelmi szervezet mindazonáltal ezeket sem tartja elegendőnek. 

Flottaszinten kell majd betartani a számokat

A célszámok a különböző vállalatok gyártotta járművek átlagára vonatkoznak, vagyis továbbra is lesznek magasabb kibocsátású modellek, azonban ezeket zéró- vagy alacsony kibocsátásúakkal kell majd ellensúlyozni. A gyártóknak biztosítaniuk kell, hogy 2025-re eladásaik legalább két százaléka az utóbbiakból származzon.

Végleges: 30 százalékos kibocsátáscsökkentés 2030-ig Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A tervezet célja a közúti közlekedésből származó károsanyag-kibocsátás csökkentése azon vállalások jegyében, amelyek alapján

az EU-nak a következő évtized végéig összességében 40 százalékkal kellene mérsékelnie az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

„Az új szabályok kulcsfontosságúak az európai közúti közlekedés szén-dioxid-mentesítése és korszerűsítése felé” – mutatott rá Gratiela Leocadia Gavrilescu, az EU soros elnökségét betöltő Románia kormányfőhelyettese, aki szerint a környezetvédelmi szempontok mellett a szektor versenyképességéhez is hozzájárulnak a reformok. Európában évente 400 ezer haláleset írható a légszennyezés számlájára.

Neked ajánljuk
2035 után nem lehet majd új, belső égésű motorral hajtott autót eladni az EU-ban Javítja a Volán Budakeszi és a Zsámbéki-medence buszos közlekedését Hatalmas lépés Dániának, nagy lépés az Európai Uniónak Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam