2020. június 6., Cintia, Norbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Önjáró villanybusszal utazhatnak a bécsiek

Bécsben a sikeres tesztüzem után már az utasok is kipróbálhatják az önvezető elektromos buszokat. A zéróemissziós járművek 11 utas szállítására alkalmasak, ráadásul egyelőre ingyen lehet használni. 

Bécs újonnan épülő városrészében, Aspernben egy év tesztelés után élesben is bevetik az önjáró elektromos buszokat. Az auto.Bus – Seestadt elnevezésű projekt égisze alatt indított járművek tesztidőszakban 10 ülő utast képesek szállítani, illetve egy operátort, aki kezdetben felügyeli a helyes működést.

Ezzel egy időben két digitális menetrendmonitor is tesztelésre kerül, melyekkel az utasok tájékozódni tudnak arról, hogy a buszok jelenleg hol tartózkodnak.

A buszok 10 megállóban állnak majd meg. A két kilométer hosszú pályaszakaszon a járgányok maximum 20 km/h-s sebességgel közlekedhetnek.

A járművek rendszerébe nemcsak a pálya pontos hosszát, hanem az olyan viszonyítási pontokat is betáplálták, mint például a buszmegállópóznák, a házak sarkai és a járdaszélek.

A fejlesztés a Wiener Linien, az Austrian Institute of Technology (AIT), az Osztrák Közlekedésbiztonsági Kuratórium (KFV), a TÜV Austria, az osztrák Siemens AG, valamint a francia NAVYA együttműködésével valósult meg 1,5 millió euróból.

Neked ajánljuk
A koronavírus padlóra küldte az USA szén-dioxid-kibocsátását A Fiat szerint az új 500e lesz a „városi” Tesla Fontos árvízvédelmi beruházás valósult meg a Rábán Fordító önkéntesek segítik a koraszülött-ellátást járványhelyzetben Különleges kétfejű kígyót találtak Indiában (videókkal)
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam