2020. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zéró emissziót ígérnek az európai repterek

A Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) kezdeményezésére 194 európai repülőtér vállalta, hogy 2050-re üzemelése nem jár szén-dioxid-kibocsátással. Ha minden repülőtér teljesíti vállalását, akkor évente 3,46 millió tonna szén-dioxiddal kevesebb kerülhet a légkörbe.

Az ACI napokban publikált közleménye szerint a limassoli közgyűlésen elfogadott tervezetet 24 európai ország 194 repülőtere írta alá – ezek a légikikötők kezelték tavaly az európai utasforgalom 62,5 százalékát. 

A szervezetnek jelenleg is van egy programja, amely a karbonsemleges üzemelést ösztönzi, annak lényege, hogy a repülőterek csökkentik a szén-dioxid-kibocsátásukat, a kiengedett káros anyagot pedig kvótavásárlással semlegesítik. Az új rendszerben ugyanakkor már nem lesz semlegesítés, 

a repülőtereknek legkésőbb 2050-re zéróemissziósnak kell lenniük.

 Évente 3,46 millió tonna szén-dioxiddal kevesebb kerülhet a légkörbe Fotó: Pixabay

Jelenleg három olyan repülőtér van Európában, amely megfelel ennek a kritériumnak, Lulea, Ronneby és Visby légikikötője már most sem enged a légkörbe üzemelése során szén-dioxidot, de az üzemeltető Swedavia tervei szerint a 26 milliós utasforgalmat bonyolító Stockholm-Arlanda repülőtér is zéróemissziós lehet 2022-re az ACI tájékoztatása szerint. Európában eddig Amszterdam-Schipol, Eindhoven és Koppenhága-Kastrup nemzetközi repülőterek vállalták, hogy 2030-ig átállnak a zéróemissziós üzemelésre.

A kezdeményezéshez a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport is csatlakozott.

Neked ajánljuk
Villanybuszt tesztel a Volán Zöldülnek a hazai taxik Osló jó úton halad a klímasemlegesség eléréséhez Későbbre halasztották a döntést az új, uniós klímacélról Mose ismét megmentette Velencét
Tovább a forrásra: ecolounge.hu
Vissza
Hírfolyam