2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több ezer spanyol tüntetett a szennyező autók ellen

A közel 40 °C-os hőség ellenére több ezren vonultak utcára Madridban, miután José Luis Martínez-Almeida polgármester július 1-jei érvénnyel visszavonta a szélsőbaloldali városvezetés által bevezetett szennyező meghajtású járművek behajtására vonatkozó korlátozást a spanyol fővárosban. 

A Madrid Central elnevezésű kezdeményezés  első körben a 2000 előtt regisztrált benzines, és a 2006 előtt forgalomba helyezett dízeles gépkocsik számára tiltotta meg a behajtást egy nagyjából 5 km2-es területre Madrid belvárosában, hogy a régóta kritikus mértékű nitrogén-dioxid-koncentráció csökkenjen. A környezetvédők szerint a Madrid Central villámgyorsan kifejtette hatását, ugyanis

az elmúlt kilenc évben sosem volt annyira tiszta a belváros levegője, mint most.

A polgármester szerint azonban a tervet felül kell vizsgálni, és „kompatibilissé tenni a városlakók mobilitási szükségleteivel”.

Forrás: YouTube

A korlátozás visszavonása heves indulatokat váltott ki Madrid lakosságából. Sokan attól tartanak, hogy az új városvezetés amerikai mintára fog szembemenni a magasabb szintű környezeti célkitűzésekkel. Ez ugyanis a legelső alkalom, hogy egy európai nagyváros az egyre fokozódó környezeti problémák idején egy sikeresnek bizonyuló környezetvédelmi intézkedésben visszavonulót fúj. Az Európai Bizottság figyelmeztette a spanyol kormányzatot, hogy Madrid és Barcelona is súlyos szankciókra számíthat, ha nem tudják teljesíteni a levegőminőségre vonatkozó előírásokat.

Neked ajánljuk
Töltőtelepítésre köteleznék a spanyol benzinkutakat Szupergyors vasútvonalat avattak Spanyolországban Következő fázisába lépett a brüsszeli alacsony kibocsátási zóna A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Tovább a forrásra: villanyautosok.hu
Vissza
Hírfolyam