2020. június 3., Klotild
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így turbózzák fel a villanyautókat

A ZF bejelentette első olyan kétfokozatú sebességváltóját, melyet kifejezetten elektromos autókban történő felhasználásra fejlesztettek ki. Az új alkatrésznek köszönhetően a villanyjárgányoknak nemcsak a fogyasztásuk csökkenhet, de a végsebességük is megnőhet. 

Az utóbbi időkben hozzászokhattunk ahhoz, hogy míg a normál belső égésű motoros autókban 5-10 fokozatú sebességváltók vannak, addig a villanyautókból teljesen hiányzik a sebességváltó.  A 191 lóerős villanymotor, a vezérlőelektronika és az új váltó alkotta egység semmivel sem nagyobb, mint a hasonló felépítésű, de csak egyfokozatú korábbi rendszer.

Az új váltóval szerelt villanyautók 70 km/h-nál egyesből kettes sebességi fokozatba kapcsolnak, melynek köszönhetően csökken a villanymotor fordulatszáma és zaja.

Ez a szerkezet turbózhatja fel a villanyautókat Forrás: ZF

Az új váltó révén ráadásul egy jelenleg 160 km/h végsebességű villanyautó végsebessége 210 km/h-ra nőhet.

A ZF azzal számol, hogy a 335 lóerős maximális teljesítményre méretezett kétfokozatú váltónak köszönhetően a villanyautók hatótávja mintegy 5 százalékkal növekedhet. A gyártó szerint az első ilyen autók 3 éven belül kereskedelmi forgalomba kerülnek.

Neked ajánljuk
Az EU eurómilliárdokkal támogatná a zöldebb közlekedést Az EU-ban Magyarországon nőtt a leginkább az alternatív hajtású járművek részaránya Itt a Tesla kabrió Értékőrzők – Találkozás Szabó Györggyel, a bükki füvesemberrel Már a sarkkörön túl is gondot okoznak az orosz erdőtüzek
Tovább a forrásra: autosajto.hu
Vissza
Hírfolyam