Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 29., Auguszta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több tízmilliárdos támogatást kapnak a települések villanybuszok beszerzésére

A következő tíz évben a nemzeti buszstratégia keretében 35,9 milliárd forint támogatást biztosít a kormány környezetbarát, főleg villanybuszok beszerzéséhez a 25 ezer lakosnál nagyobb településeken.

A támogatást Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára jelentette be. A kormány a buszbeszerzéshez maximum 20 százalékos támogatást nyújt a járműcserét tervező önkormányzatoknak, illetve helyi közlekedési társaságoknak.

A teljes beruházási költség mintegy 160 milliárd forint, ebből a számítások szerint 1290 új busz állhat üzembe a nemzeti buszstratégia részét képező zöldbuszprogram keretében

– tette hozzá Kaderják Péter.

Komáromban már gyártanak villanybuszokat Fotó: MTI/Krizsán Csaba

György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára hangsúlyozta: a program összekapcsolja a gazdaságfejlesztést és a klímapolitikát. A buszbeszerzés folyamatos lesz, lehetőség szerint legalább 50 százalékos hazai hozzáadott érték mellett. Már vannak a megfelelő járművek gyártására képes vállalatok Magyarországon, és a piaci szereplők a közösségi közlekedés igényeit ismerve fel tudnak készülni a megrendelésekre, illetve versenyképes ajánlatot tudnak adni – fejtette ki.

A klímapolitika szempontjából a közlekedés az egyik legkritikusabb szektor, amelyben folyamatosan nő az energiakereslet és az ehhez kapcsolódó üvegházhatású gázkibocsátás – emelte ki. A zöldbuszprogram keretében a helyi közösségi közlekedésben megindul a korszerűtlen buszpark cseréje – jelezte az államtitkár. Mint kiderült, a 25 ezer lakosnál nagyobb településeken mintegy 2900 busz közlekedik, ezek nagy része idős és korszerűtlen.

Az érdeklődő települések ebben az évben mintaprogram keretében elektromos buszokat kapnak használatra. Ezután várják  tőlük a működtetési és a töltési lehetőségekkel kapcsolatos tapasztalatokról szóló visszajelzéseket, ennek alapján indul majd meg a buszok cseréje.

Neked ajánljuk
Sebességkorlátozás Hollandiában Tovább zöldülhet a hazai közlekedés Mi fán terem a zöldkerozin? A MOL Plugee ingyenes villanyautó-töltéssel támogatja az egészségügyi dolgozókat Ötletek a fenntartható fejlődési célok oktatásához – Megfizethető és tiszta energia
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam